Geloof in Ontwikkeling

vierkantGeloof in Ontwikkeling; wat wordt hiermee bedoeld? Geloof in ontwikkeling staat voor mij voor drie verschillende elementen, die alle mijn interesse en werkzaamheden combineren.

‘Geloof in ontwikkeling’ staat ten eerste voor mijn interesse in de ontwikkeling van kinderen, en hoe we die zouden kunnen bevorderen. Zo heb ik cursussen afgerond gericht op gebarentaal, waarmee de ontwikkeling van goedhorende baby’s al in een vroeg stadium geprikkeld kan worden. Hierdoor kunnen ouders al snel ook met hun jonge baby communiceren. Daarnaast kan ook de (gevoels)communicatie met kleuters op deze wijze worden bevorderd, of het contact met verstandelijk beperkte kinderen worden uitgebreid. Naast gebarentaal ben ik tevens geïnteresseerd in andere methoden waarop het kind van 0-6 kan worden gestimuleerd in de ontwikkeling.

Ten tweede staat ‘geloof in ontwikkeling’ voor de combinatie van religie met opvoeding en onderwijs. De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het godsdienstonderwijs in Europese landen. Daardoor heb ik een goed overzicht gekregen van de mogelijkheden die er nog bestaan en de veelvoorkomende valkuilen. Sta je aan een school en wil je graag meer aandacht besteden aan godsdienst, maar heb je geen idee hoe u dit moet aanpakken? Stuur dan eens een mailtje. In overleg kunnen we werken aan een eenmalig project of een uitgebreider plan. Ik denk graag met je mee!

Tot slot staat ‘geloof in ontwikkeling’ voor de alternatieve en modernere vormen waarin het traditionele geloof vandaag de dag zou kunnen worden gegoten. In veel kerken lopen de bezoekersaantallen terug, en is vergrijzing aan de orde van de dag. Ik geloof dat het mogelijk is om met kleine aanpassingen, diensten weer interessant te maken voor jongere generaties, terwijl daarmee de oudere generatie niet wordt weggejaagd. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een enkel poplied tijdens de dienst, waarop de preek kan worden gebaseerd. Daarnaast zijn er vele andere manieren waarmee u de kerk, en de zondagse eredienst weer aantrekkelijk kunt maken voor een jonger publiek. De artikelen op dit gebied kun je vinden onder de categorie jantine-overdenkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *