Geloof in Ontwikkeling

vierkantGeloof in Ontwikkeling; wat wordt hiermee bedoeld? Geloof in ontwikkeling staat voor mij voor verschillende elementen, die mijn interesse en werkzaamheden combineren.

‘Geloof in ontwikkeling’ staat ten eerste voor de combinatie van religie met opvoeding en onderwijs. De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het godsdienstonderwijs in Europese landen. Daardoor heb ik een goed overzicht gekregen van de mogelijkheden die er nog bestaan en de veelvoorkomende valkuilen. Sta je aan een school en wil je graag meer aandacht besteden aan godsdienst, maar heb je geen idee hoe u dit moet aanpakken? Stuur dan eens een mailtje. In overleg kunnen we werken aan een eenmalig project of een uitgebreider plan. Ik denk graag met je mee!

Ten tweede staat ‘geloof in ontwikkeling’ voor mijn interesse in de ontwikkeling van kinderen, en hoe we die zouden kunnen bevorderen. Zo heb ik cursussen afgerond gericht op gebarentaal, waarmee de ontwikkeling van goedhorende baby’s al in een vroeg stadium geprikkeld kan worden. Hierdoor kunnen ouders al snel ook met hun jonge baby communiceren. Daarnaast kan ook de (gevoels)communicatie met kleuters op deze wijze worden bevorderd, of het contact met verstandelijk beperkte kinderen worden uitgebreid. Naast gebarentaal ben ik tevens geïnteresseerd in andere methoden waarop het kind van 0-6 kan worden gestimuleerd in de ontwikkeling.

Een derde vorm van ‘geloof in ontwikkeling’ is de persoonlijke ontwikkeling die elke persoon doormaakt. Ik merk dat juist het delen van persoonlijke thema’s, zaken die elke jonge professional, jonge ouder, iedereen die naar een nieuwe stad verhuist mee zal maken, dat juist deze artikelen aanslaan bij een groter publiek. We leven in een drukke tijd, waarin het balanceren van werk en ontspanning, het maken van keuzes en het vinden van je eigen plek soms lastig kan zijn. Ik deel eens in de zoveel tijd een artikel over hoe ik dat zelf aanpak,  en hoop dat mensen hier iets aan hebben.

Tot slot staat ‘geloof in ontwikkeling’ voor de alternatieve en modernere vormen waarin het traditionele geloof vandaag de dag zou kunnen worden gegoten. In veel kerken lopen de bezoekersaantallen terug, en is vergrijzing aan de orde van de dag. Ik geloof dat het mogelijk is om met kleine aanpassingen, diensten weer interessant te maken voor jongere generaties, terwijl daarmee de oudere generatie niet wordt weggejaagd. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een enkel poplied tijdens de dienst, waarop de preek kan worden gebaseerd. Daarnaast zijn er vele andere manieren waarmee je de kerk, en de zondagse eredienst weer aantrekkelijk kunt maken voor een jonger publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *