Geloofsopvoeding op vakantie

Geplaatst door

Wanneer je met kinderen op vakantie gaat, dan ga je weg uit de dagelijkse structuur. Op vakantie gaan betekent vaak ‘vrij’ van vaste dingen. Vaak hoor ik van ouders dat zij op vakantie hun vaste momenten voor geloofsopvoeding missen, en dan met name ook de zondagschool of kindernevendienst. Daarom geef ik jullie vandaag wat tips over hoe je geloofsopvoeding ook op vakantie toe kunt passen én krijgen jullie een sneak preview van mijn vakantieboek voor kinderen. Jullie zien een pagina voor kinderen van 3 – 6 en voor kinderen van 7 – 10.  Vlak voor de vakantie verschijnt het hele – gratis te downloaden – vakantieboek.

Nu over naar de tips:

  1. Structuur. Hoewel het ritme van de vakantie anders is, heb je hier vaak toch nog wel een bepaalde regelmaat in. Je zult altijd ’s avonds weer in de tent, boot, caravan of het huisje in slaap vallen. Er moet ontbeten worden, en voor kleinere kinderen: ze zullen nog steeds ’s middags een slaapje nodig hebben. Wanneer je graag dagelijks een moment voor geloofsopvoeding wil aanhouden, dan zijn dit geschikte momenten. Vraag bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan wat de kinderen leuk vonden en minder leuk. Hier kan je dan weer om danken en bidden.
  2. Pelgrimstocht: Wanneer je geen tijd of zin hebt om elke dag uit de bijbel te lezen of opdrachten te maken bij een bijbelsdagboek, dan is het een optie om één dag uit te zoeken om ‘op pelgrimstocht’ te gaan. Dit vergt enige voorbereiding vooraf: zoek een kerk, kapel, kasteel of inspirerende plek op waar je (vanaf een bepaald punt) naar toe kunt wandelen. Neem voor onderweg een stukje bijbeltekst mee, en bespreek wat je onderweg ziet. Tijdens een pelgrimstocht is er ook altijd ruimte voor goede gesprekken. Kies voor de wat oudere kinderen een vraag uit waar ze tijdens het wandelen over na kunnen denken.
  3. Geniet van de kleine dingen: Geloven heeft niet alleen te maken met grootse dingen of elke dag een bijbelverhaal. Het gaat om het waarderen van alle kleine zegeningen in het leven. Wijs je kind(eren) ook op deze zaken, zoals een mooie steen of vogel, een glas-in-lood raam in een kathedraal of een prachtig uitzicht over de duinen (als je in Nederland blijft).
  4. Bezoek een kerkdienst: In Nederland is dit heel makkelijk, maar ook als je verder weggaat is het bezoeken van een kerk best leuk. Zorg er wel voor dat je voor de kinderen dan wat tekenspul of iets dergelijks bij je hebt: ze verstaan er natuurlijk niet zoveel van. De meeste campings hebben wel een overzichtje van kerken in de buurt.
  5. Steek een kaarsje aan: In het buitenland zijn de meeste kerken overdag te bezoeken. Vaak is hier ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Veel kinderen houden hiervan; laat ze bedenken wie wel wat licht kan gebruiken, en sta hier even bij stil. Het duurt niet lang, maar geeft wel een mooie boodschap mee: ook op vakantie kunnen we aan anderen blijven denken.
  6. Zingen: Ga je lang onderweg met de auto? Natuurlijk kun je dan cd’s of afspeellijsten met christelijke (kinder)liedjes meenemen.
  7. Youtube: Heb je Wi-fi op de camping? Op Youtube kun je heel wat filmpjes met bijbelverhalen en opdrachten vinden. Zoals bijvoorbeeld via ‘De Bijbel voor Kids‘ of oude filmpjes van ‘de Rooie draad‘.
  8. Kinderkerk: Vervelen je kinderen zich? Laat ze dan zelf een zondagschool uurtje maken. Laat ze bedenken welk verhaal uit de bijbel ze willen vertellen, en help ze hier een liedje of werkje bij te bedenken. Op zondagochtend (of welke willekeurige ochtend dan ook), kunnen ze dit dan zelf ‘uitvoeren’.

Ben je nog op zoek naar materiaal om tijdens de vakantie toch iets te doen aan het geloof? Download dan deze proefbladen van mijn werkboekjes voor de vakantie ‘Zomaar te gaan’. Twee werkboeken met opdrachten en korte verhalen uit de bijbel over reizen en onderweg zijn. Over een maand komen de volledig downloadbare werkboeken online.

Dag 2 – Lot gaat op reis (3 – 6)

Dag 2 – Abram en Sarai (7-10)

Hoe besteed jij aandacht aan het geloof tijdens je vakantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *