Vrijwilligers werk voor kinderen?

Geplaatst door

Ik hoorde laatst twee vrouwen achter me in de trein praten over het doen van vrijwilligerswerk, en hoe de één hier haar dochter bewust in mee nam. Ik geloof dat het ging om het schoonmaken van de wijk op een soort schoonmaakdag. De vrouw die naast haar zat, die was hier helemaal op tegen, want: haar kind moest al zoveel doen op school en sport, dat ze hem niet wilde verplichten om ook nog mee te gaan naar haar vrijwilligerswerk om hier te helpen.

Dit gesprek heeft me best een paar dagen bezig gehouden, omdat ik me eigenlijk wel in beide vrouwen kon verplaatsen. Het leek me dus ook wel leuk om even te kijken naar beide kanten van het verhaal: wat heeft een keuze voor het één of ander te betekenen? En waar zou ik – mocht ik later kinderen krijgen – zelf voor kiezen?

Laten we beginnen bij de ‘tegen’ kant: waarom zou je je kind niet meenemen naar vrijwilligerswerk?
1. Tijd/Drukte. Kinderen krijgen het steeds drukker op school en er wordt steeds meer van hen verwacht. Zo verscheen er onlangs een artikeltje op nos.nl dat kinderen ook met 9 jaar al te veel druk van de buitenwereld kunnen ervaren. Het is dan ook een valide reden om je kinderen niet met nog extra ‘werk’ op te zadelen.

2. Keuzevrijheid: Het is jouw keuze om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat is heel mooi, maar het betekent niet dat je jouw kind(eren) ook kunt verplichten om hierin mee te gaan. Ze zouden hier zelf voor moeten kunnen kiezen, of nee mogen zeggen. Dit vind ik persoonlijk een relevant punt, al is het bij de opvoeding soms ook zo dat kinderen ‘gewoon’ mee gaan/moeten in wat jij besluit voor die dag.

Naast deze tegenargumenten is er één groot argument dat voor het vrijwilligerswerk van kinderen spreekt.

1. Verantwoordelijkheid: Het is goed om kinderen iets te leren van verantwoordelijkheid voor de ander en de wereld. Verantwoordelijkheid is één van de vele ‘deugden’ die we kinderen kunnen aanleren. Andere deugden zijn geduld, liefde, barmhartigheid en zelfbeheersing (galaten 5:22). Door te laten zien dat jij je (belangeloos) inspant voor een betere wereld, krijgen kinderen dit ook sneller mee. Zo zijn er bijvoorbeeld schoonmaakdagen op school, waarbij kinderen met prikstokken de buurt schoonmaken. Dit is een vorm van vrijwilligerswerk, maar hier leren kinderen heel veel van. Bovendien vinden sommige kinderen het leuk om te helpen: bijvoorbeeld door een tafel te dekken, of met kinderen te spelen die ze niet kennen. 

Wat zou ik zelf doen?
Ik denk dat in dit geval alles draait om een bepaalde vorm van ‘mate’. Je kunt met kinderen in mijn opzicht wel verplicht een keertje meelopen met een schoonmaakdag, maar je kunt kinderen niet verplichten om elke week bij het AZC een middag te gaan spelen met de kinderen daar. Je kunt je kinderen vertellen waarom jij vrijwilligerswerk doet, en ze aanmoedigen ook af en toe iets voor een ander te doen, maar verplicht elke week 50 cent van het zakgeld inhouden voor een goed doel zou ik dan zelf weer niet zo snel doen. Dat moeten kinderen zelf willen. Ik denk dat ik als ik zelf kinderen had, ze wel af en toe mee zou nemen naar plekken waar ik vrijwilligerswerk doe, en ze proberen te leren behulpzaam te zijn. Even helpen met limonade uitdelen bij de kerk, of de collecte doen. Ook dit zijn vormen van vrijwilligerswerk, nemen geen extra tijd in, maar kinderen leren er wel wat van.

Vertel: hoe denk jij over ‘vrijwilligerswerk’ voor kinderen? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *