Wie van de drie?

Geplaatst door

Als lekenpreker kom je in heel wat kerken, zie je heel wat mensen, en maak je heel wat mee. Het leek me leuk om hier eens in de zoveel tijd een column over te schrijven. Vandaag column nummer 2: Wie van de drie?

Deze zondagochtend, alweer vijf jaar geleden, kom ik vrolijk aangelopen bij de Doopsgzinde kerk waar ik voorga. Het is een klein kerkje ergens in Friesland, een eindje rijden van mijn ouders’ huis. Omdat ik niet graag auto rijd, en het gezelliger is om vroeg op de zondagochtend met meer mensen op stap te zijn, zijn mijn ouders gezellig mee.

Bij de kerk aangekomen is er niemand te zien in de kerkzaal, dus we lopen richting de kerkenraadskamer waar wel het geluid van stemmen vandaan komt. Aangezien ik de predikant van de dag ben, doe ik de deur open van de kamer om de kerkenraadsleden te begroeten. Ze kijken me een beetje verbaasd aan, maar zien dan mijn moeder achter me verschijnen.

‘Ah, daar is de dominee al’, zegt de voorzitter, en geeft mijn moeder een hand. ‘Nee hoor’, zegt ze, ‘ik ben niet de dominee van vandaag’. De voorzitter kijkt dan even verwonderd naar mijn vader, al weet hij dat er een ‘zuster’ komt preken. Dan kijkt hij tot slot naar mij: ‘Ben jij dan de predikante van vandaag? Maar je bent zo jong!’.

Tja.. wat moet je daar nu van zeggen. Ik knik maar wat vriendelijk, en stel mezelf voor. Dan geef ik ook de andere kerkenraadsleden een hand, en hoop van harte dat ze me vandaag wel serieus gaan nemen, en niet liever mijn moeder als predikant hadden gehad. Ik haal de gemiddelde leeftijd van de groep namelijk wel aanzienlijk naar beneden. Ach, ze vinden mijn verhaal vast leuk en interessant, ik heb er weer mijn best op gedaan.

Ik neem de verdere voorbereidingen: zet mijn boxjes klaar in de kerk, lees nog even een keer mijn overdenking door, kijk nog een keer in de spiegel (als je haar maar goed zit), en loop dan achter de voorzitter aan de kerkzaal binnen. Zo’n 30 paar ogen kijken mij verwachtingsvol aan.

Dan hoor ik iemand fluisteren: “Zo! Dit is nog een jong meisjes zeg… ”

Het eerste deel in deze serie, over heilige herrie, vind je hier

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *