Bijbel Basics

Geplaatst door

Maken jullie bij de kerk al jarenlang gebruik van dezelfde methode voor de kindernevendienst of zondagschool en wordt het hoog tijd voor wat anders of meer afwisseling? Of vind je het leuk om thuis aandacht te besteden aan de geloofsopvoeding? Wellicht is Bijbel Basics van het Nederlands Bijbelgenootschap dan wat voor jou.

Bijbel Basics is een gratis (kindernevendienst)methode waarin zowel het kind als de bijbel centraal staan. Dit betekent dat de methode dicht bij de oorspronkelijke Bijbelverhalen staat, maar hier extra’s aan toevoegt om zo de verhalen meer tot leven te brengen voor de kinderen. Het leuke aan de Bijbel Basics is dat het niet alleen gebruik maakt van de vaak bekende verhalen, maar ook zondagen aandacht besteedt aan de brieven van Paulus of de teksten uit Prediker.

De methode is geschreven door een team van experts op het gebied van bijbel én pedagogiek: hiermee weet je zeker dat de opdrachten en verhalen altijd aansluiten bij de doelgroep waarvoor het geschreven is. Om de doelgroep (kinderen van 4 – 12) zo volledig mogelijk te bereiken, is er voor elke zondag een verhaal + een keur aan opdrachten, zodat er voor elk kind wat wils is. De leiding kan er natuurlijk ook voor kiezen om één of twee van de opdrachten aan te bieden in verband met de tijd of coördinatie.

Wanneer je Bijbel Basics – geheel gratis – aanvraagt, dan krijg je als leiding een voorbereidingsinstructie, werkbladen voor de opdrachten en (zoals de organisatie het noemt) bouwstenen voor de kindernevendienst. Deze bestaan onder meer uit:

  • Het bijbelverhaal (in 2 versies)
  • Extra weetjes en illustraties
  • Gespreksvragen
  • Opdrachten
  • Bijpassend gebed

Zelf vind ik het erg leuk dat in de instructie niet alleen staat wat je gaat doen, maar dat er ook informatie wordt gegeven over de exegese en context van het bijbelverhaal + suggesties om zelf verder te lezen. Zo is het niet alleen een methode waar de kinderen wat van leren, maar waar je zelf ook nog meer verder kunt.

Wil je meer weten over Bijbel Basics? Klik dan even op deze link, je kunt je via de website eenvoudige opgeven, een proefexemplaar aanvragen of verschillende exemplaren inzien.

Vertel: van welke kindernevendienst methode maakt jouw kerk gebruik? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *