Kijktafels

Geplaatst door

Steeds vaker hoor je binnen de christelijke (opvoed)kringen dat ouders in het kader van de geloofsopvoeding werken aan kijktafels in huis. Een kijktafel is een tafel of dienblad dat je vult met elementen aan de hand van een bepaald bijbelverhaal of bijbels thema. Voor die kijktafels is natuurlijk heel wat inspiratie nodig, en er zijn dan ook diverse boeken en webpagina’s in omloop waar je tips vandaan kunt halen.  In het onderstaand artikel geef ik wat tips voor het zelf maken van een kijktafel.

Waarom een kijktafel?
Vaak is het geloof heel abstract: het gaat om grote thema’s, woorden en omschrijvingen waar kinderen niet direct een beeld bij hebben. Door het maken van een kijktafel maak je bijbelverhalen of bijbelse thema’s een stuk inzichtelijker. Zo is het veel duidelijker wat er gebeurt met het verhaal van de dwaze en slimme meisjes wanneer je een olielampje hebt en laat zien hoe deze werkt, dan wanneer je dit alleen maar vertelt.

Hoewel kijktafels vaak gebruikt worden voor de grotere christelijke feestdagen, is het heel goed mogelijk om ook een kijktafel bij kleinere verhalen te maken. Dit kan zowel thuis als op een zondagschool of kindernevendienst. Maar hoe maak je nu een kijktafel?

Basis
Een goede kijktafel begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste basis: met welk verhaal wil je die dag aan de slag? Of welk bijbels thema wil je uitwerken? Als je hier een goed idee bij hebt, dan kun je hierover meer informatie gaan opzoeken. Lees bijvoorbeeld het verhaal in verschillende bijbelvertalingen, of zoek op internet naar symboliek die bij het verhaal past. Zoek niet alleen op termen die je zelf al zou toepassen, maar kijk ook naar wat andere mensen met dit onderwerp associëren.

Een tweede tip is dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je vooral kijkt naar makkelijk te begrijpen attributen: kinderen hebben tot en met een jaar of acht nog weinig begrip voor symboliek. Hoe kleiner de kinderen, hoe eenvoudiger je natuurlijk het beeld moet maken. Een voorbeeldje: kies bij het verhaal van Mozes niet voor vlammen en een braambos, maar voor de sandalen en staf, en eventueel een takje dat je kan gebruiken voor het gedeelte van het brandende struikje.

Uitwerking
Als je eenmaal de elementen weet die je op de kijktafel wil leggen, dan is het verstandig hiervoor een vast hoekje in huis te creëren. Bijvoorbeeld een klein tafeltje, of een gedeelte van de vensterbank wat je hiervoor in gebruik neemt. Het leukste is om de kijktafel op kinderhoogte te maken, zodat je kind(eren) hier ook zelf naar kan kijken. Zorg er dan wel voor dat er geen hele kleine delen op liggen, die gevaarlijk zijn bij het in de mond steken. Rangschik de voorwerpen leuk op het tafeltje, of maak er iets van dat elke dag verandert, naar mate je verder in het verhaal komt.

Voorbeeld: Bij het verhaal van de schepping, kun je elke dag iets toevoegen dat te maken heeft met die dag. Een lampje voor het licht, een bergje aarde voor het land, een duplo dier voor de dag waarop de dieren gemaakt worden.

Zintuigen
Je kan bij een kijktafel eventueel nog even kijken naar extra decoratie. Zorg voor een mooie doek eronder, of zet er altijd een paar leuke bloemen bij. Denk daarbij niet alleen aan kleur, maar ook aan geur of gevoel. Kinderen leren met alle zintuigen: een liedje dat bij de kijktafel past, of een geur die erbij hoort is zeker een aanrader. Zo komt het verhaal op diverse niveaus binnen. Hieronder zie je bijvoorbeeld ongebakken matzes. Je kunt een dergelijke activiteit ook aan de kijktafel koppelen, en vervolgens de pas gebakken matzes op de tafel leggen.

Het moment
Maak van je kijktafel verhaal echt een moment op een dag. Doe dit na het avondeten, of tijdens de lunch, of wanneer je ook maar met je kinderen hiervoor even een kwartiertje hebt. Laat zien wat er die dag veranderd is, of vertel een deel van het verhaal, en vraag waar ze dit in de kijktafel terugvinden. Bedenk van te voren eventuele bijpassende vragen, waardoor je het bijbelverhaal direct met elkaar verwerkt.

Maak jij wel eens kijktafels? En wat is jouw favoriete verhaal om een kijktafel bij te maken? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *