Interview Erika van Nes

Geplaatst door

Het is weer tijd voor een interview! Deze keer met Erika van Nes-Visscher, de auteur van het boek Mosterdzaadjes: een boek over de geloofsopvoeding van baby’s, peuters en kleuters. Ik vroeg haar onder meer naar de inspiratie voor het boek, en de tips die ze zelf kreeg om de geloofsopvoeding makkelijker te maken.

Hoi Erika, je hebt net je eerste boek geschreven. Heb je altijd al boeken willen schrijven?
Eigenlijk niet. Ik verslind al boeken sinds ik een klein meisje was, maar zelf een boek schrijven stond niet direct op mijn ‘bucket-list’. Toen ik zelf, in onze eigen zoektocht als ouders, niet veel materiaal kon vinden over het thema van Mosterdzaadjes, ging het balletje rollen en ben ik zelf gaan schrijven.

 Kan je ons ook iets meer over jezelf vertellen?
Mijn naam is dus Erika van Nes – Visscher. Ik ben 32 jaar, getrouwd met Jesse, en mama van Elianne (5 jaar) en Joël (3 jaar). Ik heb theologie gestudeerd aan de ETF in Leuven, België. Daarna ben ik als kerkelijk werker jarenlang werkzaam geweest bij een ontmoetingscentrum voor christenen en moslims.

Ik word enthousiast van alles wat met letters en woorden te maken heeft, en ik houd dan ook van lezen en schrijven (onder andere op mijn eigen blog: www.zoekennaarhetgoede.nl )

Waarom heb je gekozen voor een boek over geloofsopvoeding? En waarom speciaal voor peuters? Er bestaan natuurlijk al heel wat opvoedingsboeken, ook over geloof. Miste je daar nog iets in?
Dit boek over geloofsopvoeding is ontstaan vanuit onze eigen zoektocht als ouders in de geloofsopvoeding van onze eigen kinderen. We kregen van iemand uit onze omgeving het advies om bij onze (destijds 1,5 jaar oude) dochter bewust bezig te zijn met geloofsopvoeding. Mooi advies, maar: hoe dan? Dat was een vraag waar wij probeerden een antwoord op te zoeken, maar we konden maar weinig materiaal vinden dat ons hierin hielp.

Er bestaan gelukkig heel wat boeken over geloofsopvoeding. Maar dat je al begint bij baby’s, peuters en kleuters, dat is het unieke van Mosterdzaadjes.

Waar komt de titel vandaan?
Jezus vertelt een verhaal waarin Hij het koninkrijk van God vergelijkt met een mosterdzaadje. Dit moet schokkend zijn geweest voor Zijn eerste hoorders. Zoiets groots, vergeleken met zo iets onbeduidends.

De mosterdzaadjes uit de titel staan dan ook voor al die kleine, ogenschijnlijk onbeduidende momenten in het leven van jonge ouders. Momenten die helemaal niet speciaal, bijzonder of eervol zijn. Maar waarin je mag ontdekken dat er een relatie is tussen het gewone en het heilige: God is er bij.

In het boek staat niet alleen theorie, maar ook heel veel praktische tips, ervaringsverhalen, en een uitwerking voor gezinsmomenten. Heb je deze allemaal zelf uitgewerkt? En van wie heb jij veel geleerd over geloofsopvoeding?
Ja, deze zijn allemaal zelf uitgewerkt. Ik ben voornamelijk geïnspireerd door een aantal mensen uit onze gemeente met oudere kinderen. Zij hebben ons ‘op sleeptouw’ genomen, en zijn een inspirerend voorbeeld.

Wat is je favoriete quote/zin die je bij de geloofsopvoeding helpt?
Door geloofsopvoeding schrijf je familiegeschiedenis binnen Gods geschiedenis.

Had je genoeg inspiratie voor een heel boek vol? Ga je nog meer schrijven? Jazeker, eerder teveel inspiratie dan te weinig.
En of ik nog meer ga schrijven: ook dat! In het najaar verschijnt een tweede boekje van mijn hand. Dat wordt een heel leuke en creatieve adventskalender, namelijk een advent-abc: elke dag staat een letter centraal, met een bijpassend woord uit het kerstverhaal. Erg mooi om als gezin samen te doen.

Wat is eigenlijk jouw eigen lievelingsboek?
Wanneer ik de kans daarvoor heb, verslind ik boeken. Ik heb niet specifiek één lievelingsboek, maar lees het liefste alles wat los en vast zit.

Wil je verder nog iets kwijt over je boek, of over geloofsopvoeding in het algemeen?
Ja, graag. Geloofsopvoeding klinkt voor ouders soms als iets dat ‘er ook nog bij komt’. Ik hoop door Mosterdzaadjes en door mijn blog ouders te inspireren dat geloofsopvoeding niet iets is dat erbij komt, maar als iets dat verweven is met het dagelijks leven. Je mag – samen met je kind – op zoek zijn naar God in het hier-en-nu van je alledaagse leven. Zodat je samen steeds meer gaat ontdekken en beseffen: God is bij ons. Dat is mooi voor je kind, en ook enorm waardevol voor jezelf.

Beste Erika, bedankt voor je antwoorden. Erg leuk dat je hier aan mee wilde werken. Het is mooi om te zien hoe je zo enthousiast bent over de geloofsopvoeding, juist al bij de jonge kinderen! 

Het boek mosterdzaadjes kost €9.95 en is onder meer te koop via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *