Op naar Kenia!

Geplaatst door

Als jullie dit lezen, dan stap ik bijna op het vliegtuig richting Nairobi, Kenia. Een reis waar ik ontzettend naar heb uitgekeken, maar waar ik ook enigszins zenuwachtig voor ben. Dat komt, doordat ik nog niet precies weet hoe en waar ik terecht zal komen de komende twee weken. Waarom ga ik naar Kenia? Daar moet eerst een stukje uitleg aan vooraf gaan.

Sommigen van jullie weten wellicht dat ik lid ben van de doopsgezinde kerk. Een kleine, maar actieve vrijzinnige kerk in Nederland. Maar waar de kerk in Nederland relatief klein is, is deze wereldwijd een stuk groter. De doopsgezinden (in het Engels: mennonites of anabaptists), hebben zich in de 17 en 18e eeuw vanuit Europa steeds verder over de wereld verspreid. Tegenwoordig wonen de meeste doopsgezinden dan ook op het zuidelijk halfrond.

Het leuke (en lastige) hieraan is, dat door de verspreiding over diverse continenten, de inhoud van het doopsgezinde geloof ook sterk per continent, en zelfs per land verschilt. Waar de Afrikaanse doopsgezinde kerk vergelijkbaar is met de pinkstergemeenten uit Nederland, zijn de Noord-Amerikaanse kerken veel vrijzinniger en vergelijkbaar met de Nederlandse vrijzinnig protestantse kerk. Omdat alle kerken wel dezelfde naam dragen, wordt er door een overkoepelende organisatie hard gewerkt aan het creëren van verbondenheid en begrip tussen de diverse kerken.

Dit gebeurt onder meer door het aanbieden van programma’s voor zondagen in het jaar, welke elke kerk kan gebruiken; door het delen van gebeden voor de diverse gemeenten; door het uitbrengen van publicaties over gedeelde overtuigingen; én door het jaarlijks bijeenbrengen van representanten uit alle continenten. En hier kom ik in beeld: sinds 2015 ben ik de representant van alle doopsgezinde jongeren in Europa. Eén keer per jaar ga ik daarom naar het buitenland voor een vergadering van één tot anderhalve week.

YABs 2 jaar geleden, Indonesië

Samen met (jeugd)representanten (YABs) uit de andere continenten praat ik dan over de problemen waar jongeren in onze respectievelijke regio’s mee te maken hebben, wat we kunnen doen om elkaar te helpen, hoe we jongeren bij het geloof kunnen betrekken, en hoe we jongeren van verschillende uithoeken van de wereld met elkaar in contact kunnen brengen. De vergadering is elk jaar ergens anders, zo was deze vorige jaar in Duitsland en het jaar daarvoor in Indonesië, dit jaar is deze vergadering dus in Kenia.

Naast vergaderen is er deze keer ook ruimte voor een bezoek aan doopsgezinde kerken in de omgeving van Kisumu; een ander gedeelte van Kenia. Hier maken we dan kennis met de lokale cultuur, het soort diensten dat gehouden wordt, en de manier waarop er over het geloof gesproken wordt. Het is ontzettend tof en gaaf dat ik de kans krijg om hier bij aanwezig te zijn! Aan de andere kant is het soms ook zwaar: juist de vrijzinnige (Europese/Noord-Amerikaanse) kant van het doopsgezinde geloof is op deze vergaderingen niet sterk vertegenwoordigd, waardoor je soms het idee hebt dat je hier alleen in staat.

Gelukkig zijn er altijd wel een paar andere Nederlanders aanwezig op wie ik hierin terug kan vallen. Én hoewel we soms sterk van menig verschillen over bepaalde dogma’s: alle doopsgezinden die ik daar tref zijn ontzettend lieve mensen, mensen die graag met je in gesprek gaan over de verschillen om te zien of je toch overeenkomsten kunt vinden. Het enige wat dit van je vraagt is dat je altijd goed blijft luisteren naar elkaar, en probeert te begrijpen waar de ander vandaan komt. Oh en voor Nederlanders geldt; je moet je Nederlandse directheid en botheid proberen te onderdrukken, dat werkt niet zo goed bij alle mensen van het zuidelijk halfrond ;). 

Al met al heb ik heel veel zin in deze twee weken, maar ben ik ook altijd weer blij om lekker op z’n Nederlands sarcastische opmerkingen te kunnen maken als ik weer thuis ben!

Vertel: hoe ga jij om met iemand die op een andere manier in het geloof staat dan jij?

NB: De komende week zal ik proberen af en toe een update te geven, naast de standaard artikelen die al staan ingepland. Het is even afhankelijk van de toegankelijkheid tot het internet in hoeverre dit mogelijk is. Volg ook mijn stories op Instagram voor korte filmpjes en foto’s van de omgeving. 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.