Interview: Anke van der Pol

Geplaatst door

Een tijd terug schreef ik een recensie over het prentenboek Wonderlijke verhalen uit het Sleutelbos van Anke van der Pol. Een prachtig boek, met ruimte voor kinderen om hun eigen tekeningen bij het verhaal te maken. Ik was (en ben) heel positief over het boek, en meer mensen met mij. Het boek is dan ook genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury van 2018. Een goed moment om wat verder kennis te maken met de schrijfster van het boek!

Hoi Anke, je heb nu net je eerste boek geschreven, heb jij altijd al boeken willen schrijven? 
Ik heb als kind nooit gedacht dat ik schrijver wilde worden, maar ik heb altijd al veel van verhalen gehouden. Het leek me waardevol om op een originele manier onze kinderen, voordat ze zouden gaan slapen, iets over de genade van God te vertellen. En het zo in te pakken, dat ze er net zo gemakkelijk naar zouden luisteren als naar een gewoon verhaal. Kinderen mogen alles vergeten, als ze maar onthouden dat er een goede Vader is, Die oneindig veel van hen houdt en hen altijd wil helpen, ook als ze de fout in gaan.

Anke vertelt dat hieruit het idee ontstond om Wonderlijke verhalen te schrijven: een boek voor kinderen waarin het goede nieuws verstopt zit. Maar dan op zo’n manier dat iedereen – christelijk of niet – van de verhalen kan genieten, en hieruit de wonderen kan ontdekken.

In het boek kunnen kinderen zelf hun tekening bij het boek maken, kan jij eigenlijk goed tekenen?
Nee, ik kan eigenlijk helemaal niet goed tekenen ;). Maar heb je wel eens een boek gelezen en daarna de film gezien? Dan zag de film er vast anders uit dan de voorstelling die jij van het verhaal in je hoofd gemaakt had. Dat komt omdat iedereen een unieke fantasie heeft gekregen. Doordat kinderen zelf hun tekeningen bij de verhalen maken, krijgen hun eigen gedachteplaatjes een plaats in het boek.

“Heb je weleens eerst een boek gelezen en daarna de film gezien? Dan zag de film er vast anders uit dan de voorstelling die jij van het verhaal in je hoofd gemaakt had.

Is het leuk om boeken te schrijven? Of juist moeilijk? Je kan dan wel helemaal je eigen ‘plaatje’ zo goed mogelijk beschrijven. 
Bijna alles is leuk aan het boeken schrijven! Het overleggen met de uitgever, het verbeteren van het verhaal, het krijgen van een gouden ingeving tijdens het ophangen van de was, het bedenken van een voorkant. Het is echt een cadeau als de verhaallijn zich zomaar ontvouwt in mijn hoofd. Het lastigste is het moment dat ik weet dat het script of de cover definitief naar de drukker gaat, want dan kan ik er niet meer aan sleutelen. Je moet dan het vertrouwen hebben dat het goed is, zoals het is.

Ga je nog meer boeken schrijven en heb je een onderwerp waar je ooit nog heel graag een boek over zou willen schrijven?
Momenteel ben ik bezig met het schrijven van het actieboek voor de bovenbouw van de christelijke Kinderboekenmaand 2018, maar wat voor boek dat precies wordt, is nog een groot geheim. Als ik bezig ben met een boek, dan zit mijn hoofd daar zo vol mee, dat ik nog niet kan nadenken over een volgend boek. Maar er zal vast wel weer een nieuw verhaal opborrelen als de tijd daar is!

Je boek is opgenomen in de Selectie voor de Nederlandse Kinderjury! Hoe reageerde je toen je dit hoorde, en waar kunnen mensen stemmen? 
YYYYEEEESSSSS! dacht ik. Want dat betekent dat het gelukt is, om een boek te maken met een glinstering van God erin, dat voor een breed publiek leuk is om te lezen. Elk kind tussen de 6 en 12 jaar kan stemmen via https://www.kinderjury.nl

En dan tot slot: wat is je eigen lievelingsboek?
Ik kan er niet maar eentje noemen, daarvoor zijn er teveel fantastische boeken geschreven, waaronder Spaghetti van Menetti, Rover Hoepsika, Oma Boef, de kronieken van Narnia, de GVR, het Sleutelkruid, Baski, Vos en Haas, de Gruffalo en natuurlijk het Wonderlijkste Boek dat er bestaat.

Over de schrijfster:
Anke van der Pol is gelukkig getrouwd, heeft drie kinderen en houdt van pure chocolade. Zowel haar man en kinderen als de chocolade helpen bij het schrijven van een boek!

Via deze link kun je het boek wonderlijke verhalen van het Sleutelbos bestellen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.