Wat te doen op biddag?

Geplaatst door

Aanstaande woensdag (14 maart), is het de traditionele biddag voor gewas en arbeid. Elk jaar wordt dit op de tweede woensdag van maart ‘gevierd’. Op biddag gingen de protestanten tot enkele decennia terug zowel ’s ochtends als ’s avonds naar de kerk, om hier te bidden voor een voorspoedig groei- en bloeiseizoen, een goede oogst, en prettig werk.

Biddag is iets dat voortkomt uit de tijd dat in Nederland de agrarische sector erg groot was. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel minder boerderijen en overige landbouwbedrijven. Desalniettemin wordt er op veel plekken nog steeds aandacht besteed aan biddag. Wellicht niet op de woensdag zelf, maar soms ook op de zondag die hierop volgt. Het is nog steeds belangrijk dat we hier in Nederland een goede oogst krijgen.

Bidden op deze dag kan bovendien voor meer dan alleen de agrarische sector. Het is namelijk een dag die ook gericht is op arbeid. Je kunt volgens mij dan ook prima bidden voor een voorspoedig jaar op het werk, waarin je goede projecten draait, prettige collega’s hebt, of bijvoorbeeld dat je dit jaar een baan vindt.

Met kinderen kun je op deze dag bidden voor een fijn jaar op school, om een goede overgang van de basisschool naar de middelbare school, of ook om een fijn bijbaantje als ze wat ouder zijn. Wil je meer weten over hoe je kunt bidden met kinderen? Lees dan het artikel dat ik daarover schreef. Hier vind je verschillende tips en tricks :).

Ik hoop dat je op 14 maart een fijne dag hebt, en dat je ergens de tijd vindt om even aandacht te besteden aan biddag. Aan de mensen die in de agrarische sector zo ontzettend hard werken, maar ook aan jezelf en anderen om je heen in hun werksituatie, en je kinderen in hun schoolleven.

Waar bid jij voor op biddag?

2 reacties

  1. Dank je wel! Blij met je stukje. In ons kerkblad stond dit dat als je uit wilt leggen wat biddag is, je het beeld kunt gebruiken van de Autobahnkirche. Langs de Duitse Autobahn vind je ze op verschillende plekken. Je kunt er even tot rust komen, terwijl je verderop het verkeer onophoudelijk voorbij hoort razen. Op die manier houden we Biddag. Een beetje terzijde, terwijl het verkeer doorgaat…. we brengen heel dat bonte leven voor Gods aangezicht, Nu even verder met je linkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *