Recensie: Jong Protestant

Geplaatst door

De Protestantse Kerk Nederland heeft in de meeste kerken te kampen met een teruglopend aantal jongeren en kinderen. Toch is de algemene feedback van jongeren dat zij best bij de kerk willen horen, maar hier niet altijd een plek vinden, zich niet altijd begrepen voelen, of zelfs gezien worden als een probleem: ‘de jongeren die maar altijd dingen anders willen doen’.

De PKN is daarom met een nieuw tijdschrift gekomen: Jong Protestant. Een magazine met daarin artikelen over jongeren, met stukken over activiteiten die een goede respons krijgen in bepaalde gemeentes, en tips over hoe je met kinderen en jongeren in de kerk om zou kunnen gaan. Op januari 2018 verscheen het eerste magazine, en ik heb deze voor jullie even doorgebladerd om te kijken wat het inhoudt, en of het een tof magazine is.

Ten eerste: Het is een ontzettend goede zaak dat er op deze manier gepoogd wordt om kinderen en jongeren een stem te geven in de kerk. Juist door ze aan het woord te laten in dergelijke magazines, en die breeduit te verspreiden zien gemeenten wat er nodig en mogelijk is. Het blad zal vier keer per jaar verschijnen, en ik hoop dan ook dat het bij vele gemeenten terecht komt.

De inhoudsopgave

Het blad is mooi vorm gegeven, met heldere foto’s en aansprekende teksten. Ook het rijtje met korte tips over hoe je jongeren meer bij de kerk betrekt – onder meer door ze niet te zien als probleem, maar als gewoon onderdeel van de gemeente – vond ik goed gevonden. De teksten zijn niet altijd heel diepzinnig, maar van prima kwaliteit. Er is zeker over nagedacht, en geschreven door mensen die verstand van zaken hebben.

Het nadeel van deze Jong Protestant is dat het veelal mensen zijn die ‘over jongeren’ aan het woord zijn. Hoewel dit zorgt voor meer variëteit in de artikelen, slaat het misschien op sommige momenten het doel voorbij: namelijk de lezer kennis te laten maken met jonge protestanten: kinderen, jongeren en hun leiders vanuit de kerk. De vraag die aan de basis van het ontstaan van het blad ligt is: luisteren we wel naar de jongeren? En mijn vraag is: is dit voor deze editie wel voldoende gedaan?

Desalniettemin ben ik heel benieuwd naar de volgende edities van de Jong Protestant. Wil jij hem ook thuis of in de kerk krijgen? Ga dan even naar deze link. Een abonnement kost niets, en je krijgt er goede en bruikbare informatie voor terug!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *