EO: De nachtzoen

Geplaatst door

Een tijdje geleden kreeg ik een wel heel leuk mailtje binnen: of ik gast wilde zijn bij het programma De Nachtzoen van de Evangelische Omroep. Natuurlijk wilde ik dat! Al moest ik wel even opzoeken wat dit precies voor programma was, en wat er eigenlijk van gasten verwacht werd. Ik kwam erachter dat de EO elke werkdag + zaterdag midden in de nacht, een 5 minuten durend programma heeft, waarin Nederland op bed wordt gelegd met een nachtzoen.

Een bekende (of minder bekende in mijn geval haha) schrijver, theoloog, filosoof of dichter geeft in deze vijf minuten antwoorden op vragen die te maken hebben met de nacht. Vragen als: ‘waar droom je van’,  ‘ben je dichter bij God in het donker’, of ‘heb je nog tips voor het slapen gaan’, worden op verschillende wijzen beantwoord. Daarnaast mag de gast iets meenemen, een tekst, lied of gedicht, waarmee hij/zij de kijkers op bed legt. Marleen Stelling, presentatrice van onder meer Het vermoeden leidt daarbij het gesprek in goede banen. Op deze wijze ontstaat er een korte, meestal inspirerende, monoloog, waarna de kijker rustig op bed kan gaan.

Het leuke van De Nachtzoen vind ik, is dat er elke dag iemand anders aan het woord is. Hierdoor krijg je heel veel verschillende visies op levensbeschouwelijke onderwerpen. Een tweede positief punt is dat het programma maar vijf minuten duurt. Vind je het niks, of heb je weinig tijd, dan nog kan je wel die paar minuten in je dag vrijmaken om even te kijken. Groot nadeel is echter dat het programma zo laat komt. Meestal rond middernacht, maar ook wel eens om 01.00. Ik ben dan al lang niet meer wakker, en ik denk vele mensen met mij. Gelukkig kun je ze natuurlijk ook elke volgende dag terugkijken via uitzending gemist.

Zelf mocht ik twee nachtzoenen geven. Eéntje op donderdag 22 februari, en één op woensdag de 28e. Hieronder zie je die van 28 februari, de andere kun je via deze link vinden. Er zijn sowieso nog veel meer leuke afleveringen, dus vergeet niet om ook op een paar andere nachtzoenen te klikken!

Laat je me weten wat je ervan vindt? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.