40dagentijd vieren met je gezin

Geplaatst door

Afgelopen week schreef ik een recensie van het boek ‘God woont bij zijn volk’. Een boekje dat je kunt gebruiken om samen met je kinderen aandacht te besteden aan de veertigdagentijd. Omdat dit boekje natuurlijk niet de enige is in zijn soort, en er nog vele andere manieren zijn waarop je de veertigdagentijd kunt ‘vieren’ met je kinderen, leek het me leuk hier nog een artikel aan te wijden. Op de facebookgroep genaamd Christelijk Opvoeden, stelde ik de groepsleden daarom de vraag wat zij met hun gezin in deze periode ondernemen. In dit artikel de samenvatting van de vele antwoorden die ik daar kreeg. Wie weet vind je hier nog iets wat je zelf ook wil toepassen.

Boekjes
De meeste reacties kwamen van gezinnen die een boekje gebruiken om de 40dagentijd bij hun kinderen onder de aandacht te brengen. Het meest genoemde boekje was De weg naar Golgotha, maar ook Op weg naar het paasfeest, 40 dagen wortel schieten en het boekje dat ik recenseerde kwamen aan bod. Het verschilt per boekje of het alleen om een verhaal gaat, of dat er ook opdrachten aan verbonden zitten.

Nog een tip van mij: het boekje Voorjaar met Ted en Tara Zeker voor kinderen die nog niet zo bekend zijn met het paasverhaal, of weinig in de kerk komen is dit een heel mooi boekje. Ted en Tara verwonderen zich over wat er allemaal gebeurt: een geboren baby, overleden oma. Het boekje biedt een eerste kennismaking met de thematiek van het paasverhaal.

Vasten
Enkelen gaven ook aan dat ze met hun kinderen vasten. Zo vast een aantal mensen van beeldschermen en sociale media, maar wordt ook het van snoep afblijven genoemd. Eén iemand gaf aan dat ze elke week een ander vastendoel hebben.

Wist je trouwens dat je ook positief kunt vasten? Dan haal je niet iets weg (zoals sociale media, of een bepaald soort voedsel), maar voeg je iets toe. Ik schreef er vorig jaar dit artikel over.

Activiteiten
Naast het vasten en boekjes lezen bestaan er nog vele andere zaken die je tijdens de veertigdagentijd met je kinderen kunt doen. Zo is er een speciaal paaspakket van Studio Sprankel, geeft ‘Zing maar mee’ speciale dankkaartjes uit voor peuters, wordt er uit de bijbel gelezen, geknutseld of gebruik gemaakt van een aftelkalender.

Eén van de dingen die ik nog goed weet uit een paasperiode is een speciale ‘telkalender’ die wij hadden. Elke dag moest je iets tellen wat jij wel in huis had (ramen, speelgoed, boeken, maaltijden, etc.), en per aantal moest je dan 1, 5 of 10 cent in een pot doen. Aan het eind van de periode had je dan een bepaald bedrag gespaard, dat je aan een goed doel kon schenken.

Hoe vier jij de 40dagentijd met je kinderen? 

4 reacties

  1. Pingback: Vasten
  2. Hoi! Interessant om te lezen wat gezinnen zoal doen. Ik ben erg benieuwd naar de hoeveelheid response die je hebt gehad ( van hoeveel verschillende gezinnen) en samenstelling van deze groep ( Kun je iets zeggen over de kerkelijke achtergrond van de deelnemende ouders)?
    Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *