Bidden met kinderen

Geplaatst door

Eén van de dingen die ouders vaak samen met hun kinderen doen in het kader van geloofsopvoeding is samen bidden. Bidden voor het eten, voor het slapengaan, of bidden dan wel danken bij speciale (verdrietige of gelukkige) momenten. Maar hoe doe je dat bidden met kinderen nu precies? Zijn hier tips voor? En wat begrijpen kinderen hier al van? Je leest het in dit artikel.

Begrip
Laten we beginnen bij het begin: wat snappen kinderen van bidden? Het antwoord is: op jonge leeftijd natuurlijk niet zoveel. Toch is het heel goed om van jongs af aan al een routine, een gewoonte van het bidden te maken. Het gaat dan niet om het houden van lange verhalen, maar wel om het zingen van een liedje (ik ga slapen..) of het kort bidden voor een goede nachtrust voor je kind. Kinderen zullen deze structuur waarderen, en hoe ouder ze worden, hoe beter ze begrijpen wat je doet.

Wanneer kinderen een jaar of drie/vier worden, zullen ze zelf ook willen bijdragen aan het gebed. Vanaf dit moment kun je het bidden desgewenst ook langer maken. Vraag elke avond wat het leukste en het stomste moment was van de dag, en verwerk dit in het gebed. Eventueel kun je ook al beginnen met het bidden voor andere mensen, bijvoorbeeld een vriendje wiens huisdier is overleden of iemand die ziek is. Leg daarbij uit wat je doet: we geloven dat God deze mensen troost biedt, etc.

Zijn je kinderen een jaar of zeven/acht, dan groeit langzamerhand ook het sociaal begrip. Dit betekent dat je vanaf deze periode ongeveer kan verwachten dat ze het concept bidden voor een ander volledig gaan begrijpen. Het is daarnaast goed om in het achterhoofd te houden dat kinderen die ouder worden niet meer alles met je zullen willen delen. Introduceer daarom ook het idee van een ‘stil gebed’. Zeg dat ze hardop mogen bidden, maar ook voor mensen of zichzelf mogen bidden in stilte. Leg daarnaast uit dat dit iets is wat ze dus altijd op een dag kunnen doen: bidden in stilte voor iets wat ze tegenkomen.

Tip: De bovenstaande leeftijdsverdeling is op het gemiddelde gebaseerd, luister en kijk goed naar je eigen kind(eren), en pas hierop het avond- of maaltijdgebed aan. Je merkt vanzelf wat ze wel en niet begrijpen, in hoe ze hun gebeden verwoorden.

Bidden én danken
Heel vaak wordt er in een gebed voornamelijk aandacht besteed aan het bidden voor anderen en zichzelf. Het is echter ook heel belangrijk om de zaken waarvoor je dankbaar bent met kinderen te benoemen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je – als volwassene – gelukkiger bent wanneer je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent. Door stil te staan bij de goede dingen in het leven, zul je je realiseren dat er eigenlijk heel veel goede dingen in je leven zijn. Hoewel dit natuurlijk niet zo diep gaat bij kinderen, is het desalniettemin een goede gewoonte om aan te leren. Vind je het bidden ’s avonds niet een geschikt moment voor het danken? Doe dit dan bijvoorbeeld bij het avondeten.

Tip: Als je jonge kinderen hebt, dan is het woord ‘dankbaar’ nog niet echt goed uit te leggen. Vraag hen wat ze leuk vonden vandaag, en leg uit dat je hierover tegen God ‘dankjewel’  zegt. Dankjewel voor het leuke uurtje voetballen met school, voor het lekkere ijsje, etc. 

Ritueel
Zoals ik hierboven al zei, is het goed om van het bidden een ritueel te maken. Dus dat je elke avond voor het slapen gaan, elke avondmaaltijd, of elke middag uit school (wat jij maar handig vindt) een moment pakt om te gaan bidden met je kind(eren). Een ritueel creëer je overigens niet alleen door elke keer hetzelfde moment te nemen, maar ook door een bepaalde houding, een bepaalde structuur in het gebed, een vaste afsluiting.

Zo is het bijvoorbeeld voor veel ouders gebruikelijk om hun kinderen te leren dat je tijdens het bidden de ogen sluit en handen vouwt. Ook het stil zijn tijdens het gebed is iets wat je (kleinere) kinderen zult moeten aanleren. Bid jij altijd met je handen open, in knielende houding of op een andere manier? Ook dat is natuurlijk iets wat je jouw kinderen kunt laten kopiëren. Pedagogen adviseren bovendien om het gebed altijd vast af te sluiten. Of dat nou met een bepaalde zin is “Here houd ook deze wacht over … trouw de wacht”, of met een simpel amen: zo weten kinderen wanneer het gebed is afgesloten.

Tip: Hoewel jij in beginsel het ritueel vormgeeft, kun je met oudere kinderen ook eens kijken naar het ritueel, en hoe zij dit willen aanpassen. Vinden ze een kaars aansteken bijvoorbeeld mooi, of liggen ze liever in bed dan dat ze knielen? Zo zal het voor hen meer eigen voelen. 

Ideeën
Er bestaan diverse websites waar je creatieve ideeën vindt voor het bidden met kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld werken met kleurcodes: onder meer door het gebruik van stroken papier, waarbij elke kleur voor een ander soort gebedspunt staat. Denk aan: bidden voor een ander, het danken van God, het benoemen van wat er fout is gegaan, of het bidden voor jezelf. Ook bidden met behulp van de vingers is een veelgehoorde techniek. Elke avond ga je dan samen met je kind(eren) hun vingers af, waarbij elke vinger eveneens voor een bepaald soort gebed staat. Er zijn natuurlijk nog veel meer ideeën te bedenken, zoals een pot met gebedsideeën waar je er dagelijks één uithaalt, of het aansluiten bij het nieuws van de dag (met oudere kinderen).

Heb jij nog tips voor het bidden met kinderen? Gebruik jij hiervoor een speciale techniek? 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *