Tussen oud en nieuw

Geplaatst door

Nog nooit heb ik meegedaan met de bloghop die wordt georganiseerd door een soort koepelorgaan voor christelijke bloggers. Elke maand verschijnt hiervoor een thema, aan de hand waarvan iedereen een blog kan inzenden. Afgelopen maand won Marc Volgers en hij bedacht voor december/januari het thema: tussen oud en nieuw. Niet zomaar oud en nieuw, maar de overgang van het oude naar het nieuwe, iets wat natuurlijk ontzettend toepasselijk is voor deze periode van het jaar. Bij deze mijn bijdrage:

“Tussen oud en nieuw”
Als mensen bewegen wij ons voortdurend in een ruimte die tussen oud en nieuw inzit. We ontwikkelen ons steeds verder, leren dagelijks dingen bij, maken fouten, zetten deze recht, vragen excuses aan en gaan dan weer door. Met nieuwjaar kijken we op deze zaken terug, en nemen ons dan voor om het anders te doen, het beter aan te pakken, aardiger, geduldiger of doortastender te zijn.

Het mooie van het christendom is echter dat de mens elke dag weer als nieuw kan beginnen. Voor christenen hoeft het geen ‘oud en nieuw’ te zijn om goede voornemens te hebben, om de problemen of eventuele fouten van het afgelopen jaar achter zich te laten. Nee, wij mogen elke dag, elke minuut weer opnieuw beginnen. Daar hebben we misschien ook wel de opdracht toe: om elke dag weer als een nieuwe dag te zien, met mogelijkheden, met kansen, om het goede te doen, onze naasten lief te hebben, om de vijand de andere wang toe te keren.

Elke dag, elke minuut kunnen en mogen wij onze fouten als vergeven weten – mits we hier oprecht spijt van hebben – dat is de boodschap uit de bijbel die al zo oud is, maar toch elke keer ook weer zo nieuw. De bijbel zit dan ook in zekere zin altijd tussen oud en nieuw in. Het is een oud boek, met verhalen die de wereld zijn over gegaan, de tand des tijds hebben doorstaan, maar die in de kern nog steeds dezelfde boodschap hebben. Een boodschap van verdraagzaamheid, barmhartigheid, geloof hoop en liefde.

Een boodschap die er vandaag de dag nog steeds voor zorgt dat oud en nieuw (jong) naar de kerk komen, in navolging van de eerste discipelen, die destijds de wereld over trokken om het verhaal van Jezus met een ieder die tegenkwamen te delen. Een verhaal dat mensen inspireerde, in actie zette, hun leven deed veranderen. Zo lezen we over mensen die hun geld aan de armen gaven, hun best deden om de naakten te kleden, en de hongerigen te eten gaven. En vandaag, zo’n 2000 jaar later doen we dat nog steeds. Ik vind dat altijd zo fantastisch!

Het verhaal van Jezus is een oud verhaal, dat soms opnieuw vertaald wordt, of opnieuw verteld… waardoor niet de boodschap verandert, maar het wel opnieuw aansluiting vindt bij de huidige generaties. Zo zie je hierboven het verhaal van Adam en Eva in de oude Hebreeuwse vertaling, én in de versie van de Lego-bijbel. Daarnaast bestaan er natuurlijk tig andere vertalingen, waardoor mensen de bijbel in verschillende bewoordingen kunnen lezen. En ik geloof dat dit ontzettend belangrijk is! Het is belangrijk dat de bijbel zich tussen oud en nieuw beweegt. Maar niet alleen de bijbel, ook de kerk moet hierin meebewegen.

Het is volgens mij heel belangrijk dat de kerk zichzelf steeds opnieuw uitvindt, in relatie tot de wereld, de context, de veranderingen die daarin plaatsvinden. Betekent dit dat de tradities van weleer verloren moeten gaan? Absoluut niet. Maar het is en blijft een feit dat de huidige maatschappij sneller gaat, meer gebruik maakt van sociale media, dat er sprake is van meer interactie op scholen en universiteiten.

Het oude bijbelse verhaal hoeft dan ook wat mij betreft niet perse in een preek van 20+ minuten worden verteld, maar de boodschap kan ook worden aangetoond met behulp van cartoons of spotprenten, het kan worden uitgebeeld in emoticons, of beluisterd in een aansprekend lied van 5 minuten. Dit alles wellicht wel ondersteund met teksten, met uitleg, met verhalen. Het is namelijk ook goed om het oude niet te vergeten, hierin zit veel waardevols!

Of het nou gaat om preeklengte, muziek,  of woordgebruik: de kerk hoort zich te blijven bewegen in deze balans tussen oud en nieuw. Zo kunnen we die oude verhalen blijven vertellen, mensen blijven inspireren, zodat er steeds meer mensen zullen zijn die weten: elke dag, elke minuut is er de mogelijkheid tot een gelukkig nieuwjaar, de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, de mogelijkheid om de wereld een betere plek te maken.

Ik wens jullie allen alvast een gelukkig en gezegend 2018 toe!

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.