Driekoningen vieren met kinderen

Geplaatst door

Eén van de christelijke feesten waar in (het grootste deel van) Nederland relatief weinig aandacht aan wordt besteed is driekoningen, ofwel: Epifaniën. Op driekoningen – elk jaar op 6 januari – wordt gevierd dat de wijzen uit het oosten aankwamen bij de stal in Bethlehem, om het kerstkind te bewonderen en eer te bewijzen met hun geschenken. Daarom blijft vaak de Adventster ook nog hangen tot en met 6 januari.

Het vieren van driekoningen is met name in katholieke landen gebruikelijk. Zo is het onder meer in bepaalde deelstaten van Duitsland, in Finland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Polen een vrije dag. In de overige (Europese) landen besteedt men op de zondag die het dichtst bij 6 januari ligt aandacht aan het verhaal van de wijzen.

Dit jaar valt 6 januari nog in de kerstvakantie, en op een zaterdag. Ik dacht daarom dat het wel leuk was om een paar tips te geven voor hoe je met je kinderen aandacht aan deze dag zou kunnen besteden. Zelfs als het niet gewoon is bij jullie in de kerk of thuis, kun je op deze manier een vervolg geven aan het kerstverhaal.

Idee 1: De wijzen uit het verhaal komen met cadeautjes voor het kindeke Jezus. Ga eens met je kinderen om tafel zitten en kijk wat voor cadeautjes jullie mee zouden nemen. Geef je hetzelfde als bij andere baby’s die geboren worden? Of zou je iets heel anders meenemen? Eventueel kun je zo’n cadeautje ook in elkaar knutselen.

Idee 2: Op sommige plekken in Brabant en Limburg is het gebruikelijk om op driekoningen een taart of cake te bakken met daarin een verstopte boon. Deze taart wordt opgegeten en wie de boon vindt is voor die dag koning of koningin. Het is sowieso leuk om met kinderen te bakken, en welk kind droomt er nu niet van om een dag een beetje belangrijk te zijn.  Hier is een eenvoudig recept voor zo’n driekoningenkoek.

 

Idee 3: Ga op reis! Verkleed je (eventueel) als wijze uit het oosten en ga op pad, volg de ster (bijvoorbeeld met een speurtocht buiten) en kijk waar je uitkomt. Zijn er dingen die je onderweg tegenkomt die de wijzen ook tegen hadden kunnen komen? Eindig bij de adventsster of de kribbe (kerststal) thuis en eet dan bijvoorbeeld beschuit met muisjes.

Idee 4: Een adventster of kroon maken. Er staan op pinterest heel wat ideeën voor het knutselen van een adventsster of kroon. Het leuke aan dergelijke opdrachten is dat je onder het knutselen naar liedjes kunt luisteren of het verhaal van de driekoningen kunt vertellen. PS. Als je een kroontje maakt en goed bewaart, kun je deze nog prima hergebruiken met koningsdag ;).

Vieren jullie thuis ook driekoningen? Welke tradities horen daarbij? Laat het weten in de reacties! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.