De samenleesbijbel

Geplaatst door

Zoals jullie weten plaats ik hier regelmatig een artikel over kinderbijbels en kinderboeken. Eén van de kinderbijbels waar ik nog nooit wat over geschreven had is de Samenleesbijbel.  Deze bijbel is een aantal jaar geleden uitgebracht en is al door veel mensen met veel plezier gebruikt. Vandaag niet echt een recensie van mijn hand, maar wat meer informatie over deze gezinsbijbel.

De Samenleesbijbel is een bijbel in gewone taal (BGT), met extra informatie, doe-opdrachten, illustraties en liedjes om de bijbelverhalen meer tot de verbeelding van kinderen (8-12) te laten spreken. De Samenleesbijbel is ontwikkeld om kinderen en hun (groot)ouders in gesprek te krijgen over de bijbel en wat deze betekent in het dagelijkse leven. Niet alleen mensen van het Nederlands Bijbelgenootschap, maar ook pedagogen en medewerkers van JOP hebben aan de Samenleesbijbel meegewerkt, om deze zo mooi en leuk mogelijk te maken.

Het bijzondere aan de Samenleesbijbel is dat deze op verschillende manieren te lezen is. Zo kun je ervoor kiezen om de hele bijbel in één keer door te werken, maar is het ook een optie om 3 verschillende routes te volgen. Deze routes verschillen in moeilijkheid. Zo bestaat de eerste route uit 50 stappen die jouw kinderen vooral langs de bekende Bijbelverhalen zal leiden. Route 3, de langste route gaat langs onbekende verhalen, en biedt daarnaast lastigere vragen die je laten doordenken over de boodschap van de bijbelpassage.

Doordat de bijbelverzen worden ondersteund met vragen, doe-opdrachten. liedjes en korte weetjes, is het elke keer weer een verrassing wat het bijbellezen nu met zich meebrengt, en betrek je jouw kinderen actief bij het verhaal. Wanneer je elke dag 1 stap doet, en de meerdere routes na elkaar volgt, dan ben je zeker een jaar bezig. Na een jaar kun je dan weer aan het begin beginnen. Of je doet natuurlijk gewoon 1 route per jaar, en zoekt de verhalen uit die bij de tijd van het kerkelijk jaar horen.

In samenvatting:
– De tekst is die van de Bijbel in Gewone Taal
– 32 themapagina’s
– weetjes, tekeningen, achtergrondinformatie bij de Bijbel
– 3 verschillende routes (voor diverse niveaus en leeftijden)
– inclusief cd met 40 liedjes
– je vindt hier de pagina met nog meer informatie

Toch nog een korte recensie:
Ik kan het niet laten om toch nog even kort te zeggen wat ik van de samenleesbijbel vind. Kort gezegd: het is heel leuk om deze bijbel als gezinsbijbel te gebruiken wanneer je oudere kinderen hebt. De opdrachten vallen mij wel een beetje tegen: er staan er minder in dan ik had gedacht, soms kom je gewoon ook hele lappen tekst tegen. De achtergrondinformatie in de bijbel is dan wel weer heel leuk. Daarnaast kan ik de themapagina’s van harte aanbevelen, bijvoorbeeld die over bidden met kinderen. Een nadeel, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk, is dat ik niet zoveel met de Bijbel in Gewone Taal heb. Hoewel deze leuk is voor kinderen, denk ik dat de standaard NBV ook wel had kunnen worden gebruikt. Desalniettemin: zoek je een bijbel om in huis te gebruiken, niet alleen om te lezen, maar om de boodschap die in de verhalen staat ook een beetje in de praktijk te brengen, dan is de Samenleesbijbel een uitstekende keus!

Wat denk jij? Is de Samenleesbijbel een bijbel voor bij jou thuis? Lijkt het je leuk om de Samenleesbijbel (t.w.v. €60,-) te ontvangen én wil je bijdragen aan het werk van de EO? Dan kun je donateur worden (#nospon). Klik op deze link om daar meer over te weten te komen.

Bron voorbeeldpagina

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *