Halloween – Verbieden of niet?

Geplaatst door

Steeds vaker lees ik op christelijke websites artikelen over Halloween. Dat het iets is waar je als christenen absoluut niet aan mee mag doen, dat het een reden is om je kinderen voor thuis te houden van school, en dat mensen die wel toestaan dat hun kinderen Halloween meevieren eigenlijk geen ‘echte’ christenen zijn. Vandaag wil ik hier graag een tegengeluid voor laten horen. Want wat is Halloween nou eigenlijk, waarom zou het niet mogen? En waarom denk ik dat we hier niet al te krampachtig mee moeten omgaan. Lees je mee?

Laten we beginnen bij het begin: Halloween is ontstaan als voortzetting van een vroegere traditie, waarin mensen all hallows eve vierden: allerheiligenavond. Het is een traditioneel Keltisch feest, dat de start van het nieuwe jaar vormde: het nieuwe jaar begon op 1 november, vlak na het binnenhalen van de oogst. Deze overgang naar het nieuwe jaar vormde volgens de Kelten ook een mogelijkheid voor de geesten van de gestorvenen om één keer terug te komen en een lichaam te vinden voor het nieuwe jaar. Voor het afweren van de geesten droeg men daarom op deze avond maskers, en legden ze voedsel klaar om hen af te leiden.

Op een gegeven moment kwam het (katholiek) christelijke geloof naar de Britse eilanden, de katholieken vierden namelijk op 2 november Allerzielen. Op deze avond werd er door katholieken langs de deuren gegaan waarin ze om brood vroegen (zielencake), waarna ze gebeden ophieven voor de overledenen van dat jaar. Destijds geloofde men dat de doden altijd eerst in het vagevuur (van de hel) terecht zouden komen. Hoe meer gebeden, hoe eerder ze naar de hemel konden. Dit gebruik lijkt de voorloper van het ‘trick or treat’ te zijn.

In de 19e eeuw zijn de oude Keltische en katholieke gebruiken overgewaaid naar de VS, samen met de Ierse immigranten die destijds het land binnentrokken. Het Halloweenfeest veranderde vanaf die periode langzaam naar een kinderfeest, te vergelijken met Sint Maarten. Hoewel de kinderen zich nog steeds verkleedden (maskers dragen) en om voedsel vragen (snoepjes) wordt dit vrijwel niet meer gekoppeld aan de vroegere Keltische en katholieke gebruiken. Het is bovendien een eigen leven gaan leiden, met uitgeholde pompoenen en het versieren van woningen. Zaken die door de katholieken en Kelten niet gedaan werden. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw is het weer teruggekomen naar Europa, nu in de vorm zoals de Amerikanen het vierden.

Waarom zou Halloween niet mogen?
Er hangen een aantal controverses rondom Halloween heen.  Zo is het vieren van Allerzielen op een gegeven moment door de protestantse kerk afgeschaft. De protestantse kerk viert de herdenking van de doden aan het einde van het kerkelijk jaar, vlak voor advent. Dit gaat dan niet meer om het bidden voor de zielenheil, maar een herdenking van het leven.

De belangrijkste controverse is echter het – volgens veel christenen – occulte karakter van het feest (geesten en heksen, spiritisme). De term occult staat voor het duistere deel van het bovennatuurlijke. Waar God licht is, is het occult het donker. In de bijbel is de term ‘occult’ meestal gelijk aan ‘afgoderij’. Dit betekent dat wanneer de bijbel waarschuwt voor occultisme dit gaat om het feit dat mensen geen andere goden dan God moet aanbidden. Om te voorkomen dat mensen verleid worden door spiritisme of het naleven van andere dan de christelijke waarden, worden zaken als Halloween, maar ook Harry Potter boeken door een deel van de christenen verboden.

Toch Halloween?
Ik denk echter dat het verbieden van dergelijke zaken juist een averechts effect heeft. Ten eerste leer je kinderen hierdoor niet dat er mensen zijn die iets anders geloven dan jij. Hieraan gekoppeld: het uitleggen van gebruiken en gewoonten werkt vaak beter dan verbieden. Je kunt beter de onderwerpen van Halloween en Harry Potter (of bijvoorbeeld zelfs sprookjesboeken) bespreekbaar maken, zeker wanneer je kind hier vragen over stelt.

Een tweede reden waarom ik verbieden niet nodig vind, is dat bijvoorbeeld het vieren van Halloween op een christelijke school helemaal niets (meer) met het occultisme of de vroegere katholieke zielenheil te maken heeft. Het is een (griezelig) kinderfeest. Kinderen houden van verkleden, het is leuk om met pompoenen te knutselen, of om met een laken over je hoofd als spookje te spelen. Dit heeft niets met geesten, hekserij, etc. te maken. Als je je kinderen hierom thuis houdt van school, dan creëer je juist vreemde situaties waarin je je kind apart zet van de rest van de klas. Dus laat ze lekker! Kinderen zullen hierdoor écht niet het ‘slechte pad’ opgaan, maar gewoon gezellig met hun vriendjes en vriendinnetjes een (klein) beetje griezelen. Niets mis mee.

Overigens: dit neemt niet weg dat ik het wel vreemd vind als je kinderen aankleedt als kettingzaagmoordenaars, Frankenstein en dergelijke – ze aankleden als prinses is ook leuk -. Of dat je optochten maakt waarbij je allemaal lijken, horrorclowns, etc. aan kinderen laat zien. Griezelen kan ook met spinnenwebben en dergelijk. Een kinderfeest moet wel een kinderfeest blijven: ze hoeven er geen trauma’s aan over te houden. Ik probeer alleen te zeggen dat het goed is om niet al te krampachtig met Halloween om te gaan.

En vind je Halloween echt vervelend? Overleg dan eens op school over de mogelijkheden. Misschien kunnen ze geen enge gezichten in een pompoen kerven, maar hartjes of lachende gezichten. Of vraag of ze er een griezelfeest van kunnen maken in plaats Halloween. Sowieso hoef je natuurlijk je huis of tuin niet te versieren met vleermuizen en pompoenen als je daar geen zin in hebt. En waarschijnlijk als je vraagt naar het waarom van Halloween op school, of een halloweenfeest in de buurt, dan merk je vast dat hier geen enkel occultisme achter steekt. Enkel het zorgen voor een leuke tijd voor kinderen.

Heb jij moeite met Halloween? Laat het weten in de reacties!

 

4 reacties

  1. Hier in België heb je niet zulke (paar uitzonderingen op 1 hand te tellen nagelaten) christelijke scholen zoals jij dat kent. Eerder hield ik kinderen niet thuis (omwille van delen van jouw mening) maar dit is het eerste jaar dat ik dit wel overweeg. Het wordt steeds gekker… nu is de oproep niet meer om gewoon te verkleden maar expliciet ENG VERKLEDEN. En reken maar dat er niet enkel schattig pompoenen of spinnetjes rondlopen die dag, velen zullen graag total loss gaan. Ook hebben ze nu de hele dag workshops omtrent halloween. Soep maken? Prima, maar wat die andere workshops zijn, daar heb ik het raden naar…
    Ironie, ik ben zelf leerkracht, thuishouden is dus echt mijn laatste reflex of oplossing, maar het is denk ik, samen met de toelichting die ik zal geven aan leerkrachten en directie, quasi het enige tegengewicht voor al deze gekte die steeds gekker en minder onschuldig wordt.
    Dat mijn kinderen rond halloween beduidend vatbaarder zijn voor nachtmerries helpt de zaak ook niet vooruit voor mij.

    1. Beste Kathleen,

      Bedankt voor je reactie. Ik snap dat het voor jou dan steeds lastiger wordt om daar een goede lijn in te vinden. Heeft overleg met het schoolbestuur geen nut? Ik zou het zelf ook niet prettig vinden als de kinderen op school bij mijn dochters verplicht ‘eng’ verkleed zouden moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.