De eerste schooldag

Geplaatst door

Het is weer zover, over een paar dagen is de zomervakantie in een gedeelte van het land alweer voorbij. En zoals elk jaar beginnen er ook weer duizenden kleuters dit jaar aan hun allereerste officiële schooldag. Afhankelijk van de verjaardag van je kleuter, begint deze eerst een periode voor proef, of direct aan het echte eerste schooljaar. De eerste dag is altijd een beetje spannend, zowel voor kind als papa en mama. Daarom hier een paar tips waarmee je het wellicht een klein beetje makkelijker maakt! 

Officieel mag je zoon of dochter al naar de basisschool als hij/zij 3 jaar en 10 maanden is. De komende twee maanden zijn bedoeld om alvast kennis te maken met de klas, en te wennen aan de situatie. Maximaal vijf dagen is het wennen toegestaan, waarbij je kind ook nog halve dagen mag komen. Let ook op dat sommige scholen, zeker met een bepaalde levensbeschouwing of onderwijstechniek wachtlijsten kennen, waarvoor eerder inschrijven verplicht is.

Op het moment dat jouw kind echt vier jaar wordt, dan mag hij de hele week naar school. Dit betekent gewoon het volgen van de schooluren, eventueel alleen de ochtenden als je zoon of dochter ’s middags nog echt een dutje nodig heeft. Vanaf de vijfde verjaardag moet je jouw kind verplicht naar school sturen. Er bestaat in Nederland een leerplicht van 5 – 16 jaar, waarbij in het eerste jaar (met toestemming van de directeur) nog de mogelijkheid bestaat voor ontheffing van 5 uur per week.

Verplicht of niet, er komt een moment dat jij afscheid moet nemen van de hele dagen thuis met jouw kind, en waarop je hem of haar achterlaat bij de juf of meester op school. In het gunstigste geval dan heeft je kind al een aantal dagen kunnen wennen (eventueel met jou erbij), zijn er al vriendschappen ontstaan, en is er geen probleem als je weggaat. Voor andere kinderen is het weggaan van papa of mama een stuk lastiger. Voor hen – en eigenlijk voor alle kinderen – is het verstandig om een vast ritueel te verbinden aan het afscheid nemen.

Een aantal tips voor het wegbrengen:

 • Ga met je kind mee de klas in, en kijk wat er die dag gedaan gaat worden. Bespreek dat eventjes, en bereid hem of haar alvast voor op al het leuks dat gaat komen.
 • Veel scholen hebben een inloop halfuurtje. Neem de tijd om een boekje te lezen, een tekening te maken of een spelletje te starten.
 • Zeg na een minuut of vijf dat jij boodschappen gaat doen, of naar het werk, en dat je later terugkomt om je kind weer op te halen (of maak een andere afspraak die je ook na komt).
 • Maak een leuk ritueel van het afscheid nemen: geef een knuffel hoog in de lucht, doe een boks, of iets anders cools. Zeg dat je nog even zwaait bij het raam, en blijf dan niet te lang staan. !Vergeet niet te zwaaien!
 • Kom de gemaakte afspraken weer na, en herhaal dit ritueel dagelijks. Je zult merken, het afscheid is steeds gemakkelijker.

Daarnaast zijn er nog aantal andere tips voor het eerste basisschooljaar:

 • Geeft een set reservekleding voor eventuele ongelukjes
 • Koop samen het broodbakje en de beker voor de pauzes en/of lunch. Hou er rekening mee dat deze gemakkelijk te openen en sluiten moeten zijn. Dan hoeft de leerkracht niet steeds te helpen.
 • Voorzie alle spullen van etiketten.
 • Koop een luizenzak als de school hier niet aan doet!
 • Geef altijd eten mee dat gemakkelijk zelf te eten is, en waaraan jou zoon of dochter gewend is.
 • Wees niet bang om je kind af en toe thuis te laten. Een vermoeide kleuter mag nog thuisblijven om bij te slapen.

Eerste-schooldag-haiku

bron foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *