Voor- en nadelen gastouder

Geplaatst door

Op het moment dat je zelf weer meer gaat werken of dat de zwangerschapsverlof voorbij is, dan moet je een keuze maken tussen de diverse vormen van kinderopvang. In een eerder artikel schreef ik al over de voor- en nadelen van het kinderdagverblijf. Vandaag lees je meer over de positieve en wat minder positieve kanten van de keus voor een gastouder. 

De keus tussen een kinderdagverblijf, gastouder of nog andere oplossing zul je eigenlijk al tijdens de zwangerschap moeten maken, zeker als je vrij snel weer aan de slag wil. Hiervoor moet je ten eerste bepalen hoeveel dagen jij en je partner vrij kunnen maken, en in hoeverre jullie gebruik willen en kunnen maken van de hulp van familie en vrienden qua opvang. In Nederland kiest 60% van de ouders voor een vorm van kinderopvang, en dit percentage stijgt naarmate het kind ouder wordt.

Hoewel het grootste gedeelte van deze 60% naar een standaard kinderdagverblijf gaat, is het steeds gebruikelijker om te kiezen voor een gastouder. Een gastouder is iemand die maximaal zes kinderen mag opvangen. Er bestaan twee soorten gastouders: degene die bij jou thuiskomen, of iemand die in zijn of haar eigen huis de kinderen opvangt. Via een gastouderbemiddelingsbureau vind je een (erkende) gastouder bij jou in de regio.

Het voordeel van een gastouderbemiddelingsbureau is dat je zeker weet dat de gastouder op bepaalde punten gecontroleerd is. Daarnaast kan je hier gemakkelijk jouw wensen aangeven op het gebied van werkwijze, geloofsbeleving en andere zaken zoals eten en slapen. Er bestaan zelfs speciale christelijke gastouderbemiddelingsbureaus, waarbij je zeker bent van een bepaald geloofsleven van de gastouder.

De voordelen van een gastouder ten opzichte van een kinderdagverblijf zijn onder meer de volgende:

  • De persoonlijke opvang: elk kind krijgt voldoende aandacht doordat er maximaal zes kinderen in huis zijn.
  • De flexibiliteit: een gastouder kan vaak de uren aanpassen op jouw wensen, in de avonden extra oppassen, of je kan je kind laten mee-eten bij de gastouder thuis. Dit in tegenstelling tot veel kinderdagverblijven waar gezette tijden heersen.
  • De vertrouwde situatie: zeker wanneer je kiest voor een gastouder bij jou thuis. Je kind zal zich altijd in een vertrouwde situatie bevinden.
  • De prijs: een gastouder is per uur goedkoper dan de crèche. Wel moet je vaak je eigen luiers en dergelijke meegeven, terwijl dit bij de prijs van het kinderdagverblijf is ingecalculeerd.

Natuurlijk zitten er ook enkele nadelen aan het inschakelen van een gastouder verbonden:

  • Verminderde controle: Omdat er geen sprake is van meerdere leidsters is er geen sociale controle of extern toezicht op de gastouder. Dit vormt voor sommige mensen een belemmering.
  • Kleinere sociale kring: Je kind heeft bij de gastouder minder leeftijdsgenoten om zich heen, waardoor er minder sociale ontwikkeling is.
  • Uitval: een gastouder heeft meestal wel een back-up, maar niet altijd. Het is dus mogelijk dat de gastouder door ziekte of om andere redenen plotseling uitvalt.

Voor welke oplossing je ook kiest, gastouder of kinderdagverblijf, het belangrijkste is dat jij er een goed gevoel bij hebt. Ga altijd een keer (of 2 of 3) kijken bij de locatie, en stel al je vragen over voeding, slapen, spelen en andere zaken die jij belangrijk vindt. De antwoorden op deze vragen kunnen je geruststellen of duidelijk maken dat je nog even verder moet zoeken naar de perfecte oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.