Voor- en nadelen kinderopvang

Geplaatst door

In de tijd dat steeds meer ouders beide in ieder geval parttime werken, wordt de kinderopvang steeds belangrijker. Dit wordt ook in de politiek opgemerkt, wat blijkt uit het feit dat in 2016 de overheidsbijdrage voor kinderopvang omhoog is gegaan. Toch geven veel ouders aan dat zij onzeker zijn over de invloed van de opvang op het kind in zowel positieve als negatieve zin. In dit artikel daarom een kort overzicht van zowel enkele voor- als nadelen van de kinderopvang.
Wanneer je als alleenstaande ouder fulltime werkt, of wanneer jij en je partner in ieder geval parttime werken, dan is het waarschijnlijk dat jullie kind in ieder geval één dag in de week opvang nodig heeft. Hoewel veel ouders in een dergelijk geval kiezen voor opvang bij familie, is dit niet altijd mogelijk. De kinderopvang is daarom de tweede meest gekozen optie. Wanneer je jouw kind naar de kinderopvang stuurt, dan profiteer je onder andere van de volgende voordelen:

1. Sociale ontwikkeling. Doordat het kind van jongs af aan leert omgaan met andere kinderen gaat de sociaal emotionele ontwikkeling vooruit. Dit wordt gezien als een groot voordeel. Deze sociaal emotionele ontwikkeling kan echter ook prima thuis gestimuleerd worden, wanneer je regelmatig andere (jonge) kinderen over de vloer hebt.

2. Kennisontwikkeling. Wanneer je kiest voor een opvang met een VVE programma, dan wordt jouw kind op de kinderopvang voorbereid op de basisschool. Een dergelijke voorbereidend programma wordt gemengd in de wetenschap ontvangen. De één vindt dat er teveel druk op het kind wordt gelegd, terwijl de ander positieve resultaten op de lange termijn ziet.

3. Opvoedingsondersteuning. Heb je vragen over de opvoeding, of zit je met een probleem? De pedagogisch medewerkers van de kinderopvang kunnen je ondersteunen bij het opvoeden en al je opvoedingsvragen beantwoorden.

4. Tijd. Sommige ouders brengen hun kind naar de opvang, juist op een moment dat zij beide of alleen thuis zijn. Zo creëren zij een moment voor zichzelf om bepaalde zaken af te handelen of even rust te nemen.

Naast de genoemde voordelen, zijn er natuurlijk ook enkele nadelen verbonden aan een dagopvang.

1. Hogere kans op ziektes. Wanneer je kind regelmatig in aanraking komt met andere kinderen, dan zal hij/zij sneller ziek worden. Veel kinderdagverblijven hebben daarbij de regel dat een ziek kind niet mag komen, zodat je weer voor een andere thuisopvang moet zorgen. Voordeel hiervan is wel dat kinderen hierdoor ook een hogere weerstand opbouwen.

2. Minder invloed op opvoeding. Op het moment dat je jouw kind(eren) meerdere dagen per week naar het kinderdagverblijf stuurt, dan geef je deels de opvoeding uit handen. Op het kinderdagverblijf hanteren ze waarschijnlijk een paar andere regels dan thuis. Omdat voor kinderen continuïteit heel belangrijk is, is het verstandig om te kiezen voor een kinderopvang met een vergelijkbare opvoedstijl als jij thuis gebruikt.

3. Kopiëren slecht gedrag. Kinderen, zeker in de peuterleeftijd, gaan op een gegeven moment gedrag kopiëren. Dit betekent dat zij wat zij op de kinderopvang van andere kinderen zien, ook gaan overnemen. Daarbij komt dat het voor de pedagogisch medewerkers lastig is om al het slechte gedrag te corrigeren.

4. Risico op slechtere hechting. Dit is een argument dat vaak wordt genoemd door tegenstanders van een kinderdagverblijf. De invloed van de dagopvang op de hechting is echter beperkt. Een veilige hechting blijft gewaarborgd, wanneer het kind maar enkele dagdelen naar de opvang gaat en er vaste verzorgers zijn. Er zijn bijvoorbeeld wel gevaren voor de hechting wanneer het kind tijdens de eerste maanden veelvuldig naar het kinderdagverblijf gaat.*

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van meerdere dagen kinderdagverblijf, maar ik begrijp dat het voor velen ook een ideale vorm van opvang kan zijn. Welke keuze heb jij gemaakt, en waarom? 

*Voor geïnteresseerden; Binnenkort verschijnt een artikel online over de voor- en nadelen  van een gastouder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.