Oud en nieuw met kinderen

Geplaatst door

Het is bijna weer zover: over een paar dagen kijken we met zijn allen terug naar het jaar dat geweest is, en luiden we het nieuwe jaar in. Heb je jonge kinderen en wil je graag ook met hen op een leuke en ontspannen manier het nieuwjaarsfeest vieren? Kijk dan eens naar de tips in het onderstaande artikel. Van slaaptips tot activiteiten en van hapjes tot vuurwerktips, zo komen jullie oudejaarsavond rustig door. Alvast een heel goede jaarwisseling gewenst, en tot in het komende jaar!

Slapen
Oud en nieuw vieren met jonge kinderen, dat vergt altijd enige organisatie. Want kies je ervoor om je kind(eren) wakker te maken rond 12 uur? Laat je ze opblijven? Of is er een andere oplossing die beter bij je past? Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om te voorkomen dat jouw kinderen moe en hangerig het nieuwe jaar inluiden.

 1. Laat kinderen ’s ochtends niet langer slapen, maar leg ze eventueel 1 tot 2 uur ’s middags op bed. Met name kinderen tussen de 6 en 10 jaar oud hebben hier profijt van. Jongere kinderen kun je eventueel ook nog tussen 8 en 11 uur ’s avonds op bed leggen, en dan voor het laatste uurtje wakker maken.
 2. Te lang slapen, of te kort op 12 uur wakker maken heeft weinig effect. Jullie zoon of dochter ligt dan wellicht te diep te slapen, of is nog niet wakker op het moment dat het vuurwerk begint.
 3. Om te voorkomen dat jonge kinderen wakker schrikken is het aan te raden om ze in de meest stille kamer te leggen, zeker wanneer je ze niet wekt voor middernacht.
 4. Als alternatief voor de vuurwerkshow om middernacht is het ook een optie om voor de kinderen al een klein vuurwerkshowtje te geven rond een uur of 7/8. Sterretjes, klein siervuurwerk en wat knallen doen al veel, en het is minder overweldigend dan het vuurwerk ’s nachts. Zo missen de kinderen niets, en kunnen ze rustig doorslapen.

Vuurwerk
Om maar even door te gaan op het thema van vuurwerk: welk vuurwerk is geschikt voor kinderen? Mogen ze dit zelf afsteken? En welke beschermende maatregelen moet je nemen?

 1. Er bestaan speciale vuurwerkpakketten voor kinderen. Hierin zit vaak onschuldig knalmateriaal (waar geen vuur bij aan te pas komt), en wat sterretjes en sierpijlen. Dergelijke pakketten doen het vaak goed bij kinderen, en kosten minder geld dan de grote vuurwerkpakketten.
 2. Wij adviseren om altijd zelf het pakket af te steken, of de kinderen in ieder geval te begeleiden, zeker tot een jaar of tien. Zet pijlen altijd vast in zand of een lege fles, en hou voldoende afstand tot al het vuurwerk.
 3. Qua bescherming geldt dat er bij de meeste winkels ook vuurwerkbrillen en oordopjes verkrijgbaar zijn. Dergelijke materialen zijn niet alleen geschikt voor degenen die het vuurwerk afsteken, ook toeschouwers kunnen baat hebben bij een bril en oordopjes.

Eten en drinken
Laat je de kinderen opblijven, of maak je ze op een bepaald moment weer wakker? Dan is het natuurlijk leuk om lekkere hapjes en drankjes klaar te zetten of te maken. Hieronder een lijstje met de meest gebruikelijke producten voor kinderen.

 1. Een oud en nieuw met kinderen kan natuurlijk niet zonder Jip en Janneke champagne. Feitelijk is dat appelsap of ander vruchtensap met koolzuur: eventueel zelf te maken door sap of limonade te mixen met spa rood. Giet het in (plastic) champagneglazen en de avond is al een feestje
 2. Oliebollen en appelflappen. Ook deze horen absoluut bij een nieuwjaarsfeestje. Het nadeel van beide is dat ze zeer vullend zijn. Om misselijkheid te voorkomen is het een optie om zelf mini-appelflappen te maken met bladerdeeg, of kids-size oliebollen te bakken.
 3. Wrapjes maken. Tegenwoordig een succes op elke verjaardag: mini-wrapjes. Niet alleen erg lekker, ook leuk om met jouw kind(eren) te maken. Gebruik wrapjes, sla, roomkaas en rookvlees of zalm voor een snel en kindveilig resultaat.
 4. Cookie cutters & kaas, worst en komkommer. Hebben jullie thuis leuke koekvormpjes? Gebruik die dan deze oud & nieuw eens voor wat anders. Kleinere vormpjes zijn uitstekend geschikt voor het uitsteken van vormpjes uit kaas, worst en komkommer. Een leuke activiteit, en een lekker en mooi hapje om te eten

Activiteiten
De meeste oudjaarsavonden zijn gevuld met muziek, film en cabaret. Maar met kinderen is het zaak om gedurende de avond afwisseling in het programma te houden. Op deze manier worden ze niet moe, en zullen ze om 12 uur nog steeds enthousiast en actief zijn. Het is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, en jouw wensen natuurlijk of je ervoor kiest om de hele avond de kinderen te entertainen of vanaf een bepaald moment. Hieronder een paar tips en tricks.

 1. Wissel de activiteiten af: onder meer spelletjes, knutselwerkjes, tv-programma’s, bouwwedstrijden van lego en hapjes maken kun je afwisselen
 2. Voor knutselwerkjes kun je op verschillende plekken terecht. Zo bestaan er ideeën voor het maken van vuurwerk, nieuwjaarskaarten en andere werkjes in het thema. Kijk bijvoorbeeld op http://www.knutselidee.nl/thema/nieuwjaar.htm
 3. Spelletjes. Er bestaan duizenden spelletjes, die allemaal geschikt zijn voor de oudejaarsavond. Van mens-erger-je-niet tot kindertriviant, en van ganzenborden tot regenwormen. Het is allemaal mogelijk.
 4. Quiz. Heb je wat oudere kinderen? Maak dan een eigen oud&nieuw quiz. Bedenk vragen over gebeurtenissen in het eigen gezin, of neem bepaalde grote wereldnieuws zaken mee. Gegarandeerd succes, zeker met een prijs(je) voor de winnaar!
 5. TV-programma’s. Er is een keur aan programma’s op televisie, die allen geschikt zijn voor oud&nieuw, maar niet perse voor kinderen. Kijk daarom op voorhand wat er voor is, en haal eventueel een geschikte film in huis om een paar uur mee te vullen.
 6. Terugblikken op het jaar. Ook met jonge kinderen is het al leuk om terug te kijken op het jaar dat geweest is. Kunnen ze zich hun verjaardag, de zomervakantie of een andere leuke activiteit nog herinneren? En wat vonden ze minder leuk dit jaar. Het duurt misschien maar een kwartiertje, maar een dergelijke terugblik is zeker de moeite waard.

Hoe je oudejaarsavond ook viert, ik wens je een gezegend, gezond en gelukkig nieuwjaar toe! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.