Gordon-training – Effectief communiceren

Geplaatst door

Er zijn heel wat trainingen en cursussen mogelijk wanneer u problemen ervaart in de opvoeding. De komende tijd zal ik regelmatig een nieuwe training of opvoedingsondersteunend programma bespreken, zodat u een idee krijgt van de mogelijkheden. Vandaag is dat de Gordon training, een cursus met als doel de communicatie tussen ouder en kind te bevorderen. Hebt u na het lezen van de informatie nog vragen of wilt u meer weten? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

De Gordon Training
De Gordon Training is de Nederlandse bewerking van de Parent Effectiveness Training die ontwikkeld is door Thomas Gordon. Het is een cursus waarbij aandacht wordt besteed aan de relatie tussen ouder en kind, en hun communicatie stijl. Volgens de ontwikkelaars van het (Nederlandse) programma heeft een slechte communicatie vele gevolgen, zoals slechter gedrag van, maar ook minder ontwikkelingskansen voor het kind. Met de training wordt gepoogd de huidige communicatiestijl zo aan te passen dat de communicatie effectief, ontspannen en positief wordt.

Een standaard Gordon Training bestaat uit een cursus van 10 weken, waarbij een groep ouders en kinderen (tussen de 2 en 12 jaar) wekelijks bijeenkomen om samen met de trainer te werken aan verschillende aspecten van de communicatie. De training is altijd interactief, waarbij de leerwensen en vragen van de ouders centraal staan.

Uiteindelijke doelen van de training zijn onder andere de volgende:
– De ouder kan responsieve communicatievaardigheden toepassen
– De ouder kan assertieve communicatievaardigheden toepassen
– De ouder kan conflicten op democratische wijze oplossen

Daarnaast wordt er op voorhand van de cursus met de ouders gekeken naar de wensen op het gebied van communicatie, en zullen persoonlijke doelen worden opgesteld.

Effectiviteit en onderzoek
Natuurlijk is er ook gekeken naar de ervaringen van ouders met de Gordon Training. Hoewel er nooit 100 procent zekerheid is te geven, blijkt dat de Gordon Training over het algemeen een positieve uitwerking heeft op de communicatie tussen ouder en kind. Ouders geven in de evaluatie vaak aan dat de sfeer in huis is verbeterd, en zien een verbetering in hun houding ten opzichte van het kind.

In Nederland is er in de recente jaren helaas geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de training. Wel blijkt uit onderzoek naar vergelijkbare interventies (gebaseerd op het PET programma van Gorden) in het buitenland dat men kan voorzichtig kan concluderen dat de opvoedingshouding op een positieve manier wordt beïnvloed.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een Gordon Training bij u in de buurt? Kijk dan op deze website. Hier is ook meer informatie te vinden over de inhoud van de cursus en de kosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.