Het belang van voorlezen

Geplaatst door

Voor veel kleuters en hun ouders hoort voorlezen bij het standaard ‘slapen gaan ritueel’. Na het tandenpoetsen nog even op de bank of al lekker in bed een verhaaltje van Nijntje, Dikkie Dik, of Grote beer en kleine beer. Uit onderzoek blijkt dat zelfs 90 procent van de opvoeders minimaal één boekje per dag voorleest. Toch bestaan er nog vele vragen over het voorlezen, heeft het wel effect? Met welke leeftijd moet je ermee beginnen? En is het regelmatig herhalen van dezelfde verhalen wel positief? Daarom vandaag voor jullie een kort antwoord op de meest gestelde vragen over het voorlezen bij kinderen.

Vanaf wanneer kun je het beste beginnen met voorlezen?
Kinderen tussen de 3 en 8 worden over het algemeen het meest voorgelezen. Toch is het aan te raden om zelfs bij een jonge baby al te beginnen met voorlezen. In eerste instantie maakt het dan niet uit wat u voorleest, zolang het kind maar rustig bij u zit, en op deze manier gewend raakt aan uw stemklank en intonatie. Dit is een uitstekende manier om een rustpunt aan te brengen op de dag, en ook uw baby al te laten wennen aan manieren van stemgebruik.

Bij kinderen van drie tot vier maanden kunt u bovendien al beginnen met het ‘voorlezen’ van boeken met veel plaatjes. Het gaat dan om het benoemen van de afbeeldingen. Het is aan te raden te kiezen voor boekjes met eenvoudige tekeningen, en het voorlezen te beperken tot maximaal tien minuten.

Vanaf negen maanden zal het kind ook genieten van korte verhaaltjes op rijm, zoals bijvoorbeeld de Nijntje boekjes. Om de interesse in het voorlezen te stimuleren kunt u in deze periode, met name vanaf twaalf maanden, kiezen voor ontdekboekjes. Kinderen in deze levensfase willen alles graag ‘zelf ontdekken’ en vinden het daarom heerlijk als er iets verstopt zit, of een andere textuur heeft.

Is het wel goed om verhalen te herhalen?
Hoewel het voor ouders wel eens vermoeiend kan zijn, is het juist belangrijk om bepaalde prentenboeken steeds opnieuw voor te lezen. Het kind leert zo te verwachten wat er komt, en kan hierop anticiperen. Dit stimuleert bepaalde hersenstructuren waar uw kind later profijt van heeft. Ook kan uw kind zo leren meelezen. Laat uw kind dan ook lekker ‘zelf lezen’ wanneer het daar behoefte aan heeft.

Moeten we ook vragen stellen tijdens het voorlezen?
Veel kinderen stellen zelf al vragen tijdens het voorlezen. Wanneer dit gebeurt is het goed om hier op in te haken, antwoord te geven, of zelf een extra vraag stellen. Toch moet het stellen van vragen niet de lijn van het verhaal vervangen of verwarren. Stelt uw zoon of dochter zelf geen vragen? Dan kunt u hier altijd zelf mee beginnen. Zo stimuleert u interactie en ook de onderzoekende geest van uw kind. Naast vragen over het verhaal is het ook al leuk om te kijken naar de omslag van het boek. Op basis van de kaft kan uw kind bijvoorbeeld al een heel eigen verhaal verzonnen hebben, wat natuurlijk leuk is om te horen.

Wat is nou precies het belang van voorlezen?
Het belangrijkste bij voorlezen is dat het leuk is, dat u tijd doorbrengt met uw kind(eren) en op deze manier bijdraagt aan de band tussen ouder en kind. Naast dat het leuk is, heeft voorlezen echter ook verschillende andere voordelen wat betreft de ontwikkeling van uw baby en dreumes.

Zo draagt voorlezen ten eerste bij aan het vergroten van de woordenschat en het ontwikkelen van taalgevoel en taalbegrip. Met name zinstructuren en grammatica worden tijdens het voorlezen opgepikt.

Een tweede voordeel van voorlezen is de stimulatie van sociaal-emotionele vaardigheden. Leesboekjes voor kinderen handelen vaak over thema’s waarmee zij zelf in het dagelijks leven mee worden geconfronteerd. Of het nu gaat om het krijgen van een babybroertje of –zusje, het gaan naar de dierentuin, of de eerste schooldag: door boeken te lezen wordt het makkelijker om bepaalde emoties bespreekbaar te maken, en daardoor voor het kind om opgedane indrukken en gebeurtenissen te verwerken. Daarnaast helpen boeken kinderen ook zich te leren inleven in het leven van anderen.

Tot slot bevordert het voorlezen tevens de ontwikkeling van de luistervaardigheid en het concentratievermogen.

Heb je bepaalde tips voor het voorlezen met kleine kinderen en baby’s ?
Mijn eerste tip is natuurlijk: geniet! Het voorlezen is leuk en gezellig, en daar moet geen druk of gevoel van ‘moeten’ achter zitten.

Andere tips die ik voor jullie heb zijn:
-Kies een vast moment voor het voorlezen; structuur en voorspelbaarheid is van groot belang bij de opvoeding van kleine kinderen. Daarom is het voor hen ook zeer gewenst om een standaard moment op de dag te hebben waarop ze worden voorgelezen.

-Zorg ervoor dat u oogcontact kunt maken met het kind, zeker bij jonge kinderen is dit van groot belang. Ga bovendien op een rustige plek zitten, het voorlezen vormt dan op die manier tevens een rustpunt op de dag.

-Verplicht uzelf niet om een volledig boek of verhaal uit te lezen. Als uw kind het leuk vind om alleen de pagina over danseressen of vrachtwagens te bekijken en hier alles op aan te wijzen is dit ook goed.

-Belangrijk bij het voorlezen is dat uw kind uw stem hoort, in verschillende intonaties. Maak daarom extra geluiden bij het voorlezen (laat horen hoe een auto klinkt, of bijpassende dierengeluiden), of zing een liedje wat van toepassing is op dat wat u ziet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.