Interview met Willemijn de Weerd

Geplaatst door

Willemijn de Weerd is de schrijfster van meerdere christelijke kinderboeken zoals het Grote voorleesboek van Sofie, en de aan tafel bijbel. In een eerder artikel schreef ik al een recensie over De Redder is geboren, haar boek over het kerstverhaal. Haar nieuwste boek Hij Leeft gaat over het paasverhaal. Ik stelde haar 10 vragen over haar werk als schrijfster, en waarom ze graag christelijke kinderboeken schrijft. Lezen jullie mee?

Hoi Willemijn, we weten natuurlijk dat je schrijfster bent, maar kun je wat meer over jezelf vertellen?
Ja natuurlijk. Mijn naam is dus Willemijn. Ik ben 38 jaar en getrouwd met Wilfred en wij hebben samen vier dochters. De afgelopen 15 jaar ben ik werkzaam geweest in het onderwijs. Nu sta ik nog af en toe als inval juf voor de klas en houd ik mij vooral bezig met het schrijven van kinderboeken en van alles daar omheen. Ik geef ook workshops over geloofsopvoeding.

Wilde je altijd al schrijfster worden? En waarom schrijf je kinderboeken?
Vroeger wilde ik moeder en juf worden. En dat ben ik ook geworden. Dat boeken schrijven kwam ‘toevallig’ op mijn pad. Ik vind dat inmiddels zo leuk dat ik mijn baan in het onderwijs heb opgezegd. Naast boeken schrijven geef ik ook voorstellingen. Dus ik bezoek gelukkig nog vaak een school en heb ook geregeld een groep kinderen om mij heen. Daar geniet ik erg van.

Schrijf je eigenlijk altijd christelijke kinderboeken?
Leuke vraag. Ik denk het wel. Alhoewel ik ook boeken heb geschreven waarin het christelijk geloof niet expliciet wordt verwoord. Maar bijvoorbeeld bij de Redder is geboren en Hij Leeft schrijf ik verhalen over de bekende Bijbelverhalen. Met die boeken wil ik heel graag het woord van God doorgeven.

Veel mensen vinden verhalen lezen erg leuk, en kunnen helemaal in het verhaal verdwijnen, heb je dat ook met je eigen boeken als je ze schrijft?
Ik kan ook helemaal verdwijnen in een boek. Om dat in een verhaal voor elkaar te krijgen moet ik als schrijfster veel schaven en herschrijven. Tijdens het lezen van mijn eigen verhalen denk ik vaak: kan het misschien nog mooier? Dat zorgt ervoor dat ik mijzelf niet zo verlies in mijn eigen verhaal.

Wat vind je het moeilijkst als je een boek gaat schrijven?
Oei, dat verschilt echt. Soms gaat het proces heel snel. Dat had ik bijvoorbeeld bij het boek ‘Ik stuur je de zon’. Soms wil het gewoon even niet lukken met schrijven. Dat is altijd lastig.

Hij Leeft is een boek over het Paasverhaal, kan je vertellen waarom je dit boek wilde schrijven?
Het verhaal van Pasen is zó mooi! En vertelt zo’n belangrijk deel van Gods reddingsplan voor ons mensen. Dat verhaal wilde ik heel graag vertellen.

Voor zowel de Redder als Hij Leeft werkte je samen met illustratrice Marjolein Hund. Zij moet jouw verhalen omzetten naar beeld. Begrijpt zij altijd direct hoe het verhaal er in jouw hoofd uitziet?
Zeker! Sterker nog…. Haar illustraties zijn mooier dan in mijn hoofd. Ze is echt een top illustratrice waar ik heel graag mee samen werk.

Er is ook nog een voorstelling bij Hij Leeft (en er was er ook één bij de Redder), wat doe je dan precies?
De voorstelling ‘Hij leeft’ geef ik samen met violiste Marieke Booy. Zij speelt in deze periode veel het Mattheus en Johannes Passion. Samen met de kinderen ga ik op zoek naar het verhaal achter de muzieknoten. Marieke speelt verschillende stukjes van het Mattheus en Johannes Passion. Ik lees voor uit ‘Hij leeft’, maar vertel ook verhalen op een creatieve manier. (Met touwen, vazen en inkt.) Ook zingen we met elkaar verschillende liederen. Het is geweldig om op deze manier het Paasevangelie te vertellen. We spelen deze voorstelling veel op scholen en in kerken… Van missionair tot reformatorisch.

Waarover zou je ooit nog graag een boek willen schrijven?
Ik hoop dat ik een kinderbijbel mag maken in deze serie. Dat zou betekenen dat ik nog heel veel verhalen mag schrijven en dat Marjolein ze gaat illustreren, lijkt mij geweldig!

En dan tot slot (want dat vind ik zelf leuk om te weten): wat is je eigen lievelingsboek?
Op dit moment ben ik bezig met een cursus Hebreeuws en daarmee helemaal onder de indruk van de Bijbel als je deze in die taal bekijkt.

Het boek ‘Hij Leeft’ is voor €8,95 verkrijgbaar via http://www.willemijndeweerd.nl/shop/

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.