Even rustig ademhalen

Geplaatst door

DSCF2588In februari ben ik een week naar Indonesië gereisd, om daar te vergaderen met het centrale bestuur van het Doopsgezinde wereldcongres, en om plannen te maken met de jongeren die de 4 andere continenten representeerden. Het was een week waarin ik ontzettend mooie dingen beleefd heb, waarin ik kennis heb gemaakt met fantastische mensen van over de hele wereld, en waarin ik de mooiste zonsondergangen ooit gezien heb. Het was ook een week waarin ik veel bij mijn geloof en mijn overtuigingen stil heb moeten staan en vaak heb moeten nadenken over te geven antwoorden… want wat zeg je als iemand volledig overtuigd van zijn of haar gelijk jouw geloofsgrondslag onderuit haalt? 

Het was midden in de week, laat op de avond bij het zwembad. Samen met de andere YABs (de jeugdvertegenwoordigers in het bestuur) en nog een paar jongeren die er vanuit de organisatie bij waren had ik afgesproken bij het zwembad. Ik was iets later, want ik wilde graag zwemmen en moest mijn bikini nog aantrekken. Toen ik aankwam bij het zwembad, werd mij onverwachts een directe vraag gesteld: “Jantine, wat vind jij eigenlijk van homoseksuele relaties”.

Een beetje van mijn a-propos gebracht, gaf ik direct het antwoord dat ik in een kroegsetting in Groningen ook zou geven: “Wat ik van een homo-seksuele relatie vind? Wanneer er oprechte en eerlijke liefde is tussen twee mensen, wie ben ik dan om ertussen te komen, om zogezegd voor ‘God te spelen’? Of nou twee mannen, twee vrouwen, of een man en een vrouw van elkaar houden dat maakt mij verder niet uit. Want ik geloof in een God van liefde, een God van vreedzaam samen leven, en een God die het beste met zijn mensen voorheeft”.

Stilte.

Toen het antwoord: Ja, we verwachtten al dat jij er zo over zou denken..

En daar begon de discussie of eigenlijk het wederzijdse vraaggesprek. We hadden het over seksualiteit, scheidingen, en transgenders. We hebben het gehad over hertrouwen, samenwonen, en het samenleven met moslims. We spraken over regels uit onze kerken, over teksten uit de bijbel, en over onze persoonlijke geloofsbeleving.

12710995_10153460913918481_2289046289298565961_o

Het was een mooi gesprek, maar ook een moeilijk gesprek. Want terwijl ik daar zat tussen 7 andere jongeren van over de hele wereld, bleek ik de enige te zijn met een meer vrijzinnige mening. Dit is niet erg, maar het betekent wel dat je al snel de outsider bent in de groep. Degene van wie mensen denken dat je niet genoeg gelooft, of degene die ‘het nog niet helemaal weet’. Aan de andere kant loop je zelf ook het risico om de ander te bekijken als ‘raar’, of beter gezegd, als anders.

Daarnaast voelde ik mij soms, hoewel dat absoluut niet de bedoeling was van de anderen, aangetast in mijn persoonlijke geloof. Tolerantie, verdraagzaamheid en een vergevende liefde vormen voor mij zo’n essentieel onderdeel van mijn geloof dat ik het moeilijk vond om me voor te stellen dat er doopsgezinden, en dan vooral doopsgezinde jongeren van over de hele wereld zijn die hier op een heel andere manier instaan.

Ik had de keuze tijdens deze avond – en vele andere gesprekken gedurende de week – om boos te worden, me af te sluiten voor de rest en vast te blijven houden aan mijn standpunt, of om even rustig adem te halen, te luisteren naar de argumenten waarmee zij aan kwamen zetten en hierop te reageren met datgene waar ik met hart en ziel in geloof. Om zo misschien een ander in ieder geval te laten begrijpen hoe ik naar de wereld kijk en hoe mijn geloof daarbij helpt.

Ik heb gekozen voor het tweede alternatief. En ben heel blij dat ik dat gedaan heb. Waren we het met elkaar eens aan het einde van de week? Absoluut niet. Ben ik of is één van de anderen van gedachten veranderd? Nee. Niet direct. Maar we zijn wel dichter bij elkaar gekomen door te luisteren, en met een open mind elkaars gedachten aan te horen. En ondanks onze onenigheden en verschillende geloven blijft er toch altijd een kern over waarin we elkaar wel kunnen vinden, en heb ik tijdens een week in Indonesië, vrienden voor het leven gevonden.

12792362_1248471601848879_1044579821873003357_o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *