De kinderliedjes TAG

Geplaatst door

Eén keer in de twee weken dan vul ik weer een zogeheten “Tag” in, zodat jullie wat meer over mij te weten komen. Vandaag vul ik de vragenlijst in die bedacht werd door Iona; de kinderliedjes tag. De lijst is officieel bedoeld voor moeders, maar ik vul hem gewoon in met antwoorden over mijn oppaskinderen van vroeger, en de kleuters waar ik een tijdje bij gewerkt heb. Wat zijn jullie favoriete kinderliedjes? Geef je reactie onder aan de pagina! 1. Welke liedjes herinner je je nog dat je ouders met je zongen? 
Bij ons thuis werd heel veel gezongen. Maar welke liedjes dat precies waren… Ik herinner me sowieso een Fries liedjesboek voor kinderen, met het liedje ‘ik bin in bear op sokken”. Dat was een tof boek. (* na even navraag te hebben gedaan bij mijn moeder: dit boek heet Retteket Tsjyng Boem en is geschreven door Hindrik van der Meer).

2. Wat is je favoriete kinderliedje van vroeger?
Opa zong altijd Ozewiezewoze voor me vroeger. En verder denk ik het liedje van de kikkers in de boerensloot. Ik weet ook nog dat opa en oma een heel casettebandje met liedjes en verhalen hadden ingezongen/-gesproken voor toen wij met het vliegtuig naar Canada gingen. Hoe leuk is dat?!

3. Welk kinderliedje zing jij het liefst voor je kind?
Ik beantwoord dit dus voor mijn oppaskindjes/kleuters; Ik denk dat ik het liefst in de maneschijn zing, voor bij het slapen gaan. Ook vind ik liedjes van Ja zuster, nee zuster leuk, of liedjes uit kinderfilms zoals de Aristokatten en Jungle Boek. Die swingen net iets meer dan de standaard kinderliedjes.

4. Hoe reageert je kind daarop?
Vrijwel alle kinderen waarmee ik heb gewerkt zijn dol op liedjes zingen. Het breekt de spanning, je kan op liedjes dansen, en ook heel kleine kinderen reageren vaak al op de melodie die ze horen. Ik zing daarom de halve dag door haha.

5. Welk liedje hoort jouw kind het liefst?
Eén van de jongetjes waar ik vroeger oppaste die kon geen genoeg krijgen van Alle eendjes zwemmen in het water, dus die zong ik eindeloos. Ik weet nog goed dat zijn moeder het lied niet kende en mij op een gegeven moment belde wat haar zoontje toch zong in bad. Zo leuk vond hij het!

6. Waar haal je je inspiratie voor liedjes vandaan?
Ik ken er heel veel van vroeger, en toen ik bij de kleuters werkte leerde ik er ook veel.

7. Heb je speciale liedjes voor bepaalde momenten op de dag, in de week of in het jaar?
Ik zing altijd onder moeders paraplu wanneer we in de regen buiten zijn. Met kerst worden de traditionele kerstliedjes erbij gepakt, en ik ken van vroeger een liedje dat ‘Ik ben boos’ heet. Dat kan je bij sommige kinderen heel goed toepassen om ze uit een slechte bui te halen. Maar bij sommigen werkt het ook averechts haha.

8. Heb je ook ‘moderne’ kinderliedjes in je repertoire, zo ja welke?
Nou die van die cd die ik hierboven noemde, en friese liedjes, en liedjes van de kerk en sesamstraat. Ja ik ken er genoeg.

9. Zing je ook weleens andere liedjes dan kinderliedjes, zo ja welke?
Zoals ik al zei reageren kleine kinderen vaak op melodie. Voor heel kleine kinderen neurie ik ook wel gewoon melodietjes. Steeds hetzelfde riedeltje en ze vallen binnen no time op je arm in slaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.