Waarom ik geen kleuterjuf ben..

Geplaatst door

kleuters
De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik dol ben op kinderen. Ik heb tussen mijn 12e en 18e ontzettend veel opgepast, ben in de meivakantie een tijd begeleider geweest van een jongetje met het syndroom van down, en heb een tijdje als hulpjuf gewerkt in een kleuterklas. Mensen vragen mij dan ook wel eens: als je zoveel van kinderen houdt, waarom wordt je dan geen kleuterjuf? Lees hieronder mijn antwoord. 

Toen ik bijna klaar was met de middelbare school, zocht ik naar een studie waar ik zou leren met kinderen te werken die een beperking hadden. Ik was toen al begeleidster (één week per jaar maar hoor) van een jongetje met het syndroom van Down en had enige ervaring met kinderen met autisme. Het leek me erg mooi om te werken met kinderen met een beperking, en om hun te helpen met ontwikkelen en opgroeien. Ik koos daarom voor de studie pedagogiek, met het idee om uiteindelijk orthopedagoog te worden.

kleuters6Tijdens mijn studie heb ik echter op een gegeven moment besloten om de stroming algemene pedagogiek/ onderwijskunde te volgen. Dit kwam doordat het vak orthopedagogiek één van mijn slechtste vakken was. Bij de stroming algemene pedagogiek heb ik me gespecialiseerd in het werken met kinderen tussen de 0 en 6 jaar: het jonge kind. In het kader hiervan heb ik dan ook een tijdje in een kleuterklas meegedraaid als extra leerkracht, ofwel als ‘Hulp in de klas’. Waar ik onder andere als prinses op het eindfeest heb gestaan ;).

Het werken als hulpjuf was mij op het lijf geschreven. Ik heb kleuters met sociale beperkingen geholpen met hun ontwikkeling. Heb extra opdrachten gedaan met een hoogbegaafd jongetje, leesonderwijs gegeven aan kinderen uit groep 3 met een taalachterstand, en verder heel veel veters gestrikt, zandtaartjes gegeten, boeken voorgelezen en kleine drama’s gesust. Na een half jaar was het echter weer tijd om verder te studeren.

Momenteel ben ik bijna afgestudeerd als pedagoog. Een universitaire studie waarin niet heel veel werk is te vinden, omdat men liever krachten inzet die meer praktijkervaring hebben. Ik heb daarom geprobeerd om mijn theoretische kennis uit te breiden met praktijkervaring, zoals een workshop kindergebaren en met het werken voor Humanitas en als vakantiebegeleider voor WigWam vakanties.

kleuters2Had ik beter de keuze kunnen maken om kleuterjuf te worden, en naar de PABO te gaan? Misschien. Dan was ik nu wellicht al aan het werk geweest. Aan de andere kant heb ik op de universiteit ook veel geleerd, heb ik de kans gekregen om godsdienstwetenschappen te studeren, en ben ik fantastische mensen tegengekomen. Bovendien: wie weet wat voor werk ik nog vind.

Maar werken als kleuterjuf, het lijkt me nog steeds fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.