Always look on the bright side of life ~ Monty Python

Geplaatst door

Goedemorgen allemaal, het is alweer de derde maandag van januari, de tijd gaat snel ;). Deze derde maandag van het jaar wordt ook wel ‘blauwe maandag’ genoemd: de dag die volgens psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Zelf heb ik daar totaal geen last van, maar om enige kans op depressiviteit tegen te gaan, staat vandaag in de muziek op maandag het lied ‘Always look on the bright side of life’ van Monty Python uit de film Life of Brian centraal.

Ik weet niet of jullie de film life of Brian kennen, maar zelf zag ik deze voor het eerst tijdens een les klassieke culturele vorming, als afsluiting van het vak geloof ik. Destijds zat ik op een openbare middelbare school, en ik weet nog heel goed dat ik als één van de weinigen helemaal dubbel lag tijdens het kijken van de film, vanwege de slechte humor over het geloof. De rest van de klas had ofwel niet zo’n slechte humor als ik, ofwel ze begrepen het niet, maar die vonden de film maar niets haha.

De film gaat over het leven van Brian, die op dezelfde dag geboren wordt, als dat Jezus geboren werd. Dit leidt tot een aantal bizarre gevolgen, waarbij het christendom en het jodendom en het romeinse rijk op de hak worden genomen. Slechte humor, jazeker, maar ook een vrij maatschappij kritische film. In ieder geval, het slot van de film komt er op neer dat Brian gekruisigd wordt, en terwijl hij daar hangt aan het kruis – met om zich heen nog veel andere gekruisigden – zingt hij dan met hen: “Always look on the bright side of life’.

Het is een beetje een luguber stukje misschien, maar zulke humor kan ik heel goed hebben. En het lied heeft in die zin ook nog wel een mooie boodschap: hoe slecht het ook gaat, hoe deprimerend misschien de blauwe maandag ook zijn mag: kijk altijd naar de goede kant van het leven, er is altijd iets moois, ontroerends, of inspirerends te beleven.

Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.