Blog: morgen kies ik weer voor God

Geplaatst door

P1010112Met de nieuwe plannen voor de website komt er af en toe weer een blog online. Vandaag met het thema: Morgen kies ik weer voor God. Dit is de titel van een boekje over de tijd na je belijdenis, waarin tips staan voor een christelijk leven, en hoe je nadat je eenmaal besloten hebt om belijdenis te doen verder actief kunt blijven in het ontwikkelen van je geloof. De recensie van het boekje komt binnenkort online, maar de titel inspireerde me bovenal om deze blog te schrijven. Want hoe kies je steeds op nieuw voor een leven als christen, voor een leven met geloof.

Mensen vragen mij weleens: hoe kun je geloven in een God die de wereld zo op zijn beloop laat. Hoe kun je geloven in een God die niet ingrijpt als ‘zijn’ volk moet vluchten vanwege hun geloof. In een God die mensen laat verhongeren. In een God die zoveel ziekte, geweld, en oorlog laat bestaan op deze wereld.

En ik vraag me dit zelf ook wel eens af: hoe kan ik geloven in een Almachtige God die hemel en aarde gemaakt zou hebben, die trouw blijft tot in eeuwigheid en niet loslaat het werk dat zijn handen gemaakt hebben. Terwijl ik alle ellende om mij heen zie.

Het is een vraag die voor veel mensen zorgt voor twijfel, voor onrust, en voor een basis van ongeloof. En het is een vraag die mij de afgelopen jaren heel veel heeft bezig gehouden. Maar het is ook een vraag waarop ik stukje bij beetje een antwoord vind. In boeken, in gesprekken met mensen, en ook in de wereld die ik om mij heen zie.

Zo geloof ik bijvoorbeeld dat God de wereld gemaakt heeft, en deze in zijn hand houdt. Maar niet dat hij mensen als marionetten over de aardbol kan bewegen. Dit betekent voor mij ook, dat het geweld op deze wereld wordt veroorzaakt door menselijk handelen, wellicht soms uit naam van God, maar niet door God.

Daarnaast was ik een aantal maanden terug in Rottevalle, en stelde ik deze vraag: “Hoe kunnen we in een God geloven, terwijl zoveel mensen (te jong) van ons wegvallen door ziekte, aardbevingen en andere natuurrampen. En één van de mensen daar antwoordde dat hij ergens had gelezen dat in een bepaalde Joodse traditie wordt geloofd dat God weliswaar de hemel en aarde geschapen heeft, maar dat hij geen invloed heeft op bepaalde natuurprocessen, zoals ziekte, zoals  aardbevingen, en daarom daar ook niet bij kan ingrijpen. Ik weet niet of ik het daarmee eens ben, maar het is het zeker waard om deze theorie eens verder uit te denken.

Morgen kies ik weer voor God, het is een zin die ik, natuurlijk niet hardop maar wel, al meer dan 7 jaar met overtuiging uitspreek. Waarom? Omdat ik nog steeds ook zoveel goeds zie in deze wereld. Omdat ik nog steeds geloof dat er iemand is die mij beschermt, en die ervoor zorgt dat de wereld steeds een beetje beter wordt.

Ik zie het in een vader die zijn zoontje uitlegt dat bloemen sterker zijn dan bommen. Ik zie het in een man die zijn kleren tot op het hemd uittrekt om een dakloze van kleding te voorzien. Ik zie het in de hulp die opkomt, vanuit heel de wereld op het moment dat er weer een ramp of oorlog uitbreekt.

Morgen kies ik weer voor God.. uit de titel van het boek spreekt een groot vertrouwen. Het vertrouwen dat een (christelijk) geloof de beste manier is om je leven te leiden, een vertrouwen dat hoe slecht het soms ook lijkt in deze wereld, dat God toch op de één of andere manier ervoor zorgt dat het beter zal worden. Een vertrouwen dat ik, ondanks alle twijfel en de huidige wereld nog steeds heb, en hopelijk ook zal blijven houden.

Morgen kies ik weer voor God. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *