Belijdenis

Geplaatst door

belijdenisfotoWie belijdend lid wil worden van de doopsgezinde kerk moet zelf een belijdenis schrijven. Aan de inhoud van deze belijdenis zijn weinig voorwaarden verbonden, al wordt er over het algemeen wel verwacht dat je iets zegt over God, Jezus, de Heilige Geest en de gemeente. Op 17 mei 2009 deed ik belijdenis in de Doopsgezinde kerk in Joure. Dit is al bijna zeven jaar geleden en hoewel het een vrij ‘kort door de bocht tekst’ is komt de inhoud van mijn belijdenis destijds nog steeds aardig overeen met hoe ik mijn geloof vandaag de dag beleef. Daarom deel ik vandaag met jullie mijn toentertijd geschreven stuk. 

Beste kerkenraadsleden, beste familie en vrienden, beste gemeente
Mijn naam is Jantine Huisman en ik ben 18 jaar oud. Toen ik  net een half jaar was, ben ik gedoopt in de RK-Kerk in Joure. Voor de rest ben ik altijd naar deze Doopsgezinde kerk gegaan. Als baby naar de kinderoppas, wat later naar de zondagschool, toen de Schakels en nu dan de Rondom 20.

Hoewel ik na mijn Christelijke basisschool voor een openbare middelbare school heb gekozen, is het geloof mij altijd blijven interesseren. Dit komt mede door de goede ervaringen vanuit de kerk, maar ook door de leuke en gezellige ‘doopsgezinde’ zomerkampen en jeugdweekenden waar ik naar toe ben geweest. Hier heb ik veel geleerd over het geloof van anderen en dat van mezelf. Sinds 2 jaar leeft het nog meer bij mij. Dit komt door een inspirerende kerkdienst in Schoorl, waarbij ik echt besefte dat dit was wat ik wilde: oprecht geloven en waarmaken wat je gelooft.

Kern:
Ik geloof in God, dat Hij de schepper van hemel en aarde is.
Ik geloof in een God, die troost geeft; die mij al mijn fouten vergeeft en die mij altijd beschermt als dat nodig is.
Ik geloof dat Hij ons altijd weer in zijn liefde opneemt, zonder dat hij je enig verwijt maakt.
Ik geloof dat de liefde van God terug te vinden is in kleine dingen. Mooie zons op- of ondergangen, de sfeer in Schoorl en op de doopsgezinde jeugdweekenden, de liefde van familie en vrienden, de lach van een kindje. Deze kleine dingen zijn voor mij de grote dingen in de wereld. En voor deze dingen ben ik God dankbaar.

Ik geloof in Jezus, dat hij de zoon van God is, maar ook dat wij allemaal kinderen van God zijn.
Ik geloof dat Jezus een groot voorbeeld is voor iedereen. In de manier waarop hij doet en denkt. Ik vind dat we zijn voorbeeld allemaal zouden moeten volgen.
Of hij al de wonderen heeft verricht, dat weet ik niet. Maar ik ben het wel eens met wat hij zegt: Als je de zwerver negeert, negeer je eigenlijk mij. Geef je de vreemdeling geen onderdak, dan laat je mij op de stoep staan. Geef je de bedelaar geen eten, dan laat je mij verhongeren.
Ik geloof dan ook in het waar maken van het geloof door middel van daden. En het niet alleen uit te spreken in woorden.

Ik geloof in de heilige geest, als hetgeen dat ons kracht geeft wanneer we het moeilijk hebben. Als net dat beetje extra energie, wanneer we dachten dat we het niet meer konden volhouden. Als de inspiratie voor dat wat we kunnen en doen. Dat is voor mij de heilige geest.

Slot:
Ik geloof in God als geheel, Jezus als een voorbeeld en de heilige geest als stimulans.
Ik  geloof in de bijbel als handleiding voor mijn leven,  niet met zuivere waarheiden, maar met tips over hoe ik het moet leven.
Ik geloof in: Geloof, hoop en liefde als belangrijk fundament in mijn leven.

Ik geloof, en ik ben blij om te geloven.

Kunnen jullie je vinden in deze geloofsbelijdenis? Missen jullie hier nog wat aan? Of vind je het schrijven van een eigen belijdenis juist helemaal niet passen? Laat het met weten in de reacties! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *