De Kliederkerk

Geplaatst door

kliederkerklogoDe afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven opgestart om de kerk voor kinderen interessant en spannend te houden, om zo te zorgen voor de continuïteit van de kerk in de toekomst. Eén van deze initiatieven is de Kliederkerk. Een concept waar ik al eerder over had gehoord, maar dat ik pas echt ontdekte tijdens een workshop op het Bijbelfestival. Klik verder voor meer informatie, en een paar foto’s van de workshop! 

De Kliederkerk is ontstaan vanuit het verlangen om nieuwe vormen van kerk-zijn te ontwikkelen. Het doel daarbij is dat gezinnen elkaar leren kennen, een gemeenschap zullen vormen, en op creatieve wijze ontdekken wat het beteken om in God te geloven en Jezus te volgen in het dagelijks leven.

De Kliederkerk richt zich daarbij op kinderen van alle leeftijden en de mensen die om hun heen staan zoals ouders, grootouders en opvoeders. De Kliederkerk is vormgegeven met het oog op deelnemers die zich momenteel niet (meer) verbonden voelen met de kerk of het geloof. Het project kan echter ook goed in huidige kerkgemeenschappen worden toegepast.

In Nederland is de Kliederkerk opgezet door JOP (de Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk Nederland), en is gebaseerd op de Messy Church. Hierbij staan zeven kernwaarden centraal: Gastvrijheid, Bijbelverhalen, Relaties, Intergeneratie, Context (samenleving), Naar buiten gericht, Creatief.

Bij JOP hebben ze deze zeven kernwaarden uitgewerkt in een maandelijkse Kliederkerk bijeenkomst, die twee uur duurt en uit drie verschillende delen bestaat:

1. Samen ontdekken. Hierbij worden bijbelverhalen op creatieve wijze uitgewerkt, zoals jullie ook op de foto’s in de galerij hieronder kunnen zien.

2. Samen vieren. Het behandelde bijbelverhaal wordt verwerkt in een voor kinderen begrijpelijke dienst.

3. Samen eten. De kliederkerk wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waar ook de ouders kans krijgen om met elkaar door te praten over de (geloofs)opvoeding van hun kinderen.

Zelf ben ik heel enthousiast over het idee van de Kliederkerk. Niet perse vanwege de creatieve verwerking van de Bijbelverhalen, omdat ik denk dat dit bij de meeste Zondagsscholen en Kindernevendiensten wel gebeurt, maar vanwege de gemeenschapsvorming die hiervoor als basisdoel geldt.

Het feit dat ouders en kinderen samen aan de slag gaan met de verwerking van Bijbelse thema’s vind ik heel leuk. Maar ook dat de ouders tijdens de gezamenlijke maaltijd achteraf met elkaar in gesprek kunnen komen over de opvoeding en vragen die zij daarbij hebben.

Daarnaast vind ik het erg inspirerend dat dit project niet bedoelt is om bestaande kerkgangers iets anders voor te leggen (al is dat wel een leuke bijkomstigheid), maar dat de Kliederkerk juist gericht is op mensen die niet zo bekend zijn met het geloof, of hier al een tijd niet mee bezig zijn geweest.

Willen jullie meer weten over de Kliederkerk? Kijk dan op de website, ga naar pinterest of de facebookpagina. Hier vinden jullie ideeën voor creatieve uitwerkingen van Bijbelverhalen, en staat meer informatie over het volgen van workshops of een bezoekje aan één van de georganiseerde Kliederkerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.