Alef, het bijbelblad voor kinderen

Geplaatst door

Twee weken geleden schreef ik over mijn bezoek aan het bijbelfestival. Op dit festival werd de samenleesbijbel officieel gepresenteerd, maar was er ook een andere nieuwe publicatie waarvoor aandacht werd gevraagd: Alef. Alef is een soort bijbelmagazine dat 10 keer per jaar wordt uitgebracht, en speciaal is gemaakt voor kinderen tussen de 7 en 12. Het is een uitgave van het bijbelgenootschap, die hiermee tegemoet wil komen aan de wens van ouders en kinderen zelf voor een meer speelse manier van bijbellezen. Lees snel verder voor meer informatie. 

Het doel van het bijbelblad Alef is dat kinderen vanaf nu zelf de wereld van de bijbel kunnen ontdekken. In het blad vind men onder andere puzzels en spelletjes omtrent bepaalde Bijbelse thema’s. Daarnaast staan er ook weetjes en spannende bijbelverhalen in.

Het blad is gemaakt door mensen met (wetenschappelijke) kennis op het gebied van de bijbel en opvoeding. Het houdt daarom ook rekening met de begripswereld van kinderen in de beoogde leeftijdscategorie, en de manier waarop zij het liefst nieuwe kennis tot zich nemen. De redactie stelt zelf: “het blad is gemaakt met het kind en zijn of haar manier van denken als uitgangspunt”.

WP_20151108_20_44_56_ProDat Alef is gericht op kinderen wordt direct duidelijk zodra je het blad ziet, of openslaat. Er wordt gebruik gemaakt van felle (primaire) kleuren, verschillende lettertypes en veel plaatjes en pijlen. De afwisseling in stijl en kleur ondermijnt echter niet de duidelijkheid van de daadwerkelijke tekst. Er is voornamelijk gekozen voor afwisseling in kopjes en kleine kaders.

Over de inhoud van het bijbelblad ben ik ook erg enthousiast. Er staat veel in, maar er is ook veel ‘te doen’ voor het kind dat het blad leest. Zo zijn er pagina’s met puzzels die te maken hebben met de inhoud van het blad, en kun je bijpassende spelletjes doen. Persoonlijk vind ik het ook leuk dat er een stuk in staat over een gelovige jongen in Guatemala, en dat er feitjes in staan over de bijbel (hoe vaak komt het woord kinderen bijvoorbeeld voor).
Natuurlijk zijn er dingen die hadden kunnen worden toegevoegd (een spel door het hele blad heen), of die ik anders had gedaan (een duidelijkere indeling in categorieën voor continuïteit met de volgende editie), maar overall zou ik het blad zeker bij mensen aanraden!

Bent u benieuwd geworden naar Alef? Via www.bijbelgenootschap.nl/alef kunt u een gratis proefexemplaar aanvragen. Via dezelfde link vind u tevens meer informatie, of kunt u direct abonnee worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *