Het bijbelfestival

Geplaatst door

bijbelfestival1Afgelopen zaterdag, 24 oktober, vierde het Nederlands Bijbelgenootschap haar 200-jarig bestaan met een groots Bijbelfestival. Een festival speciaal voor ouders met kinderen tussen de 4 en 12, waar verschillende workshops bezocht konden worden, optredens van de zandtovenaar en Ellie & Rikkert waren, en de Samenleesbijbel werd gepresenteerd. Ik kreeg de kans om op het festival rond te lopen en inspiratie op te doen. In deze blog geef ik jullie een algemene indruk, en de komende weken zullen er af en toe artikelen verschijnen waar ik bepaalde workshops of publicaties uitlicht.

bijbelfestival2Rond het middaguur kwam ik aan bij  Defabrique in Utrecht, waar het festival al rond 10 uur begonnen was. Het eerste wat ik zag bij aankomst was een groot spandoek waarmee alle bezoekers welkom werden geheten, en vervolgens ook een springkussen waarop de jongste kinderen wat van hun energie kwijt konden. Bij binnenkomst werd mij door de persvoorlichtster enkele informatie gegeven, en vervolgens kon ik – net als de ouders met hun kinderen – vrij door het gebouw rondlopen.

Wie nog nooit in Defabrique geweest, laat me je vertellen: het is ongelooflijk groot. Gelukkig werden alle workshops en de locaties daarvan duidelijk aangegeven. Voor de kleine kinderen die hun ouders kwijt waren geraakt, was dit echter niet een eenvoudige locatie om hen of een bekende plek weer terug te vinden. Ik zag dan ook veel kinderen met het telefoonnummer van hun ouders op de hand geschreven.

De organisatie heeft overigens wel haar best gedaan om de locatie zo kindvriendelijk mogelijk te maken: er waren overal planken neergelegd, zodat buggy’s niet over kleine trappetjes moesten worden getild. Daarnaast was er een kinderopvang voor kinderen tussen de 4 en 7, en waren er mensen van een doorlopende vossenjacht, die kinderen aanspraken en ze hielpen. Het enige wat ik miste was een speciale plek voor het verschonen van baby’s, maar dat ligt natuurlijk niet aan de organisatie.

bijbelfestival3 Wat betreft de optredens en workshops: wat was er veel te doen op deze dag! Zo werd er in de grote zaal afgewisseld tussen optredens van de zandtovenaar, theatergroep Aluin, en Ellie & Rikkert. Maar waren er tegelijkertijd workshops voor ouders over onder andere kind & de bijbel, bible crafting, geloofsopvoeding en de kliederkerk. Voor kinderen was er bovendien ook de hele dag door veel te doen: een bijbelquiz, stop-motion filmpjes maken, liedjes leren, een proefjeslab en nog veel meer.

Wat ik daarom ook veel zag waren ouders die de taken verdeelden: de één ging naar een workshop, terwijl de ander bij de kinderen bleef die aan het knutselen waren. Grappig vond ik ook dat er overal zitjes waren voor ouders, zodat die toezicht konden houden op hun kinderen, terwijl deze aan het knutselen of spelen waren. Als ouders het aandurfden was het bovendien mogelijk om hun kinderen achter te laten bij de opvang, en zelf rond te lopen.

Om te voorkomen dat dit een nog langer artikel wordt dan het al is, zal ik niet veel verder uitweiden. Maar wil ik wel concluderen met de opmerking dat volgens mij het festival een groot succes was (meer dan 3200 bezoekers!), voor zowel ouders als kinderen. Ik hoop dan ook dat het NBG besluit om volgend jaar dit evenement te herhalen. Ik ben er dan zeker weer bij!

De komende weken vertel ik jullie onder andere meer over de kliederkerk, het kinderblad Alef, en het opvoedblad Moments. Dus blijf m’n twitter, instagram of facebook volgen 🙂

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *