Bijbelnaam Gebaren

Geplaatst door

kindergebarenIedereen die mij al een tijdje volgt, weet dat ik geïnteresseerd ben in zowel (geloofs)opvoeding als in baby- en kindergebaren. Hoe leuk is het dan als je iets tegenkomt dat beide interessegebieden combineert. Ik kwam er laatst namelijk toevallig achter dat er een boekje bestaat met Bijbelnaam gebaren. Natuurlijk heb ik deze direct besteld, en bij deze vinden jullie wat meer informatie over en enkele voorbeelden uit het boekje. 

Het boekje Bijbelnaam Gebaren is een gezamenlijke uitgave van het Nederlands Gebarencentrum en de Vereniging dit Koningskind. Tegelijkertijd met het boek verscheen ook een DVD (Die Naam). In het boek staan 88 (van de 300) gebaren, zoals deze ook op die DVD-rom voorkomen, een inleiding waarin enkele grammaticale zaken en veelgestelde vragen rondom gebarentaal worden toegelicht, en een verantwoording voor de gekozen gebaren.

Persoonlijk vind ik deze inleiding een zeer handig naslagwerk. Niet alleen staan hier de tekentjes bij de gebaren duidelijk uitgelegd, maar wordt er ook aandacht besteed aan de manier waarop gebarentaal in de samenleving gebruik wordt door doven en slechthorenden, en de achtergrond van gebarentaal an sich. Vervolgens wordt aangegeven hoe de grammatica van gebarentaal werkt, zoals werkwoordsvervoegingen en de plaats en grootte van een gebaar.

Iedereen die deze acht pagina’s doorleest, krijgt een basaal begrip van gebarentaal, en kan vervolgens aan de slag met de 88 gebaren uit het boekje. Ik was erg verbaasd over de uitgebreidheid van dit naslagwerk. Waar ik enkel de ‘standaard’ Bijbelnamen als God, Maria, en Abraham had verwacht, brengt het boekje zoveel meer. Zo vindt men hier ook gebaren voor de diverse profeten, de Ark van Noach, of de Farao.

De gebaren worden per vier op een pagina aangegeven, waarbij er geen verdere uitleg staat bij het gebaar. Op basis van de uitleg in de inleiding, is echter bij de meeste gebaren wel te achterhalen hoe het gebaar er uit zou zien. Een gemakkelijk gebaar is bijvoorbeeld Amen, terwijl een wat lastiger Bijbelnaamgebaar Jezus is (zie onderaan de pagina voor de afbeeldingen).

Een nadeel is dat de Bijbelnamen in een aantal gevallen zeer moeilijke gebaren zijn, waardoor het lastig wordt ze zonder videovoorbeeld te maken. In dat opzicht is het waarschijnlijk aan te raden de bijbehorende DVD-rom te bestellen, maar dat heb ik niet gedaan. Een ander nadeel is dat het boekje op vrij licht papier is gemaakt. De bladzijden zijn daarom deels doorschijnend, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Desondanks vind ik het een zeer leuk boekje om in mijn bezit te hebben. Gebaren zijn niet alleen geschikt voor dove en slechthorende mensen, maar zijn tevens een uitstekende manier om kinderen actief te betrekken bij verhalen. Maak bijvoorbeeld in het verhaal over Jozef en de Farao samen de gebaren die bij deze Bijbelnamen horen, en je zult zien dat kinderen beter opletten, actief meedoen, en na afloop het verhaal beter hebben onthouden.

Wil je het boekje zelf bestellen? Klik dan op deze link.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.