First day of my life ~ Bright Eyes

Geplaatst door

Goedemorgen allemaal, hebben jullie een fijn weekend gehad? Ook deze week begint voor mij weer met een nieuwe muziek op maandag. Vandaag deel ik met jullie een lied dat ik ontdekt tijdens het kijken van het reclameblok op tv. Hoewel ik reclames vreselijk vind, kom ik hier vaak wel leuke muziek tegen. Vandaag vinden jullie hier dan ook het nummer The first day of my life van de band Bright Eyes, zoals ook te horen valt in de NS-reclame momenteel. 

De band Bright Eyes wordt omschreven als een indierockband, waarmee deze een beetje in de alternatieve scene valt. Grappig is dat indierock door de combinatie van de ballad- en rockstijl vaak gebruikt wordt als achtergrondmuziek voor reclame’s, of tv-series. Bright Eyes is als band gecentreerd rondom singer-songwriter Conor Oberst, die meestal samenwerkt met Mike Mogis. De band wordt daarbij steeds aangevuld met verschillende wisselende musici, die vaak afkomstig zijn uit hetzelfde label als de band.

De band is ontstaan als een politiek georiënteerde band, als tegenbeweging voor het beleid van George W. Bush. Zo toerde Bright Eyes in 2004 door Amerika samen met Bruce Springsteen in de Vote for change-tour. De liederen van de band beschreven gevoelens van frustratie voor het gebrek aan verandering in de samenleving. In latere jaren kregen de nummers een minder grote politieke connotatie, en werden de nummers steeds persoonlijker. Het nummer The first day of my Life is een lied dat in de overgangsperiode van politieke naar meer persoonlijke muziek is geschreven.

Het lied gaat over het besef dat wanneer je jouw levenspartner ontmoet, je feitelijk opnieuw begint met leven. In het lied wordt de kracht van relaties en de daarbij behorende emoties die alles veranderen in een poëtische stijl beschreven.

Oberst zelf zij dat het lied beschrijft hoe je het gevoel kan hebben wakker te worden uit een nachtmerrie zodra je een sterke nieuwe relatie begint. Het gevoel dat je een nieuwe richting in je leven hebt gevonden. Vandaag de dag is first day of my life een veelgehoord lied op bruiloften.

Gekoppeld aan een godsdienstige betekenis, zou je kunnen zeggen dat de rebirth waar het lied over gaat, ook kan staan voor het moment waarop mensen bekeerd worden tot een geloof. Het moment waarop zij alles wat zij tot op dat moment hebben meegemaakt in een ander daglicht zien, en voelen alsof zij plotseling ‘wakker zijn geworden’.

Zelf vind ik het vooral een heel schattig lied, waarmee we op deze maandagmorgen lekker wakker kunnen worden :).

Lees hier de lyrics

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.