Sta op als je christen bent…

Geplaatst door

Het is halverwege de middag en zuchtend staar je uit het raam: nog twee lesuren en dan is deze schooldag eindelijk voorbij. Je kijkt uit naar de avond, want je hebt afgesproken met vrienden om het leuke nieuwe eettentje uit te proberen, en daarna gaan er vast nog wat danspasjes gemaakt worden in de kroeg. 

Plotseling word je opgeschrikt door lawaai in het klaslokaal naast je. Stoelen die omvallen, gegil, en daarna meerdere geweerschoten. Voordat je kan verwerken wat dit precies betekent slaat de deur van het lokaal open, en zie je een jongen, normaal postuur, donker haar, die nog voordat je met je ogen kunt knipperen je docent neerschiet.

Terwijl je wegduikt achter je tafel, hoor je de stem van de schutter door het lokaal klinken: “Get up, when you’re a Christian”. Sta op, als je een christen bent.

Een vriendin van je, met wie je op zondag wel eens in de kerk zit, staat langzaam op van achter haar stoel. Zij hoopt dat het feit dat ze christelijk is haar kan redden van deze maniak. Haar hoop wordt echter direct de grond in geboord; ze wordt zonder pardon door haar hoofd geschoten. Een klasgenoot die stelt dat hij Atheïst is, krijgt ‘alleen maar’ een kogel in zijn knie.

De schutter loopt langzaam het klaslokaal door, wachtend op het antwoord van de andere leerlingen. Verward voel je aan het kruisje dat om je nek hangt.. want wat ga je doen? Ga je staan voor je geloof, voor wat je bent? Sterf je vandaag als martelaar? Of verloochen je op dit moment, net als Petrus, je geloof?

Langzaam sta je op, met je kruisje in je hand…

————-

Op 1 oktober vond er in Amerika (alweer) een zogeheten school shooting plaats. Deze keer Roseburg Oregon, een stad met zo’n 20.000 inwoners. Uit onderzoek van de New York Times blijkt dat dit ongeveer de 40e school shooting van het jaar is, alhoewel de schietpartij van 1 oktober wel bovenaan staat in het aantal slachtoffers. Gevolg van deze school shooting is een hernieuwde oproep van Obama om de wapenwet te wijzigen, iets wat hij ook al aan het begin van zijn presidentschap probeerde door te voeren, maar wat stuitte op een groot verzet van de Republikeinen en een wapenlobby van de NRA.

Geruchten gaan dat de schutter in elk klaslokaal vroeg wie er christen waren. Stond je op, of zei je ja: dan werd je door het hoofd geschoten. Bleef je zitten of zei je niets: dan kreeg je een schot in het been. Waar of niet, het blijft een interessant concept: want wat zouden wij als christenen doen.

Staan wij op? Geven wij de schutter de kans om nog meer mensen neer te schieten? Proberen we de man te overreden? Of zeggen we niets en duiken we weg voor ons geloof?

Sta op als je christen bent… en dan staan er mensen op.
Ik vind dat zo ongelooflijk dapper, en weet –denk- niet dat ik daarvoor de moed had gehad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.