Vliegen met (kleine) kinderen

Geplaatst door

Ik zal jullie eerlijk bekennen: ik ben een verwend kind als het gaat om vliegvakanties. Sinds ik een jaar of vijf ben heb ik regelmatig gevlogen, met name doordat ik familie in Canada heb wonen. Ik heb er dan ook al heel wat vlieguurtjes opzitten, en een redelijke ervaring met de leuke en minder leuke kanten van vliegvakanties. Eén van de dingen die mensen vaak aangeven als ‘vervelend’ tijdens een vliegreis zijn ontroostbare en onhandelbare kinderen. Persoonlijk denk ik dat zoiets vervelender is voor de ouders dan voor de medepassagiers, dus daarom vandaag een rijtje met tips voor vliegen met (kleine) kinderen. 

1. Wanneer je van plan bent te vliegen met je kind, neem dan altijd contact op met de vliegmaatschappij. Vraag naar de mogelijkheden voor (extra) ruimte bij je stoel om je kind te laten slapen, en andere kindvriendelijke opties zoals een kindermaaltijd of de mogelijkheid om flesjes warm te maken.

2. Geeft u nog flesvoeding? Zorg dat u dan het laatste flesje of vlak voor de security, of vlak voor het boarden geeft. Eenmaal in het vliegtuig duurt het vaak even voordat u om water kunt vragen, of de fles kunt verwarmen.

3. Reist u met een peuter? Zorg dan voor diverse 15 minuten activiteiten waarmee u uw kind kan afleiden. Neem een aantal voorleesboekjes mee, wat bekende tussendoortjes, of speciale spelletjes. Zo deelt u de tijd voor het kind gemakkelijk in, en blijft verveling op een afstand.

4. Slapen. Het beste voor kinderen (en ook uzelf) tijdens een lange vlucht is om te slapen. Om uw kind tot rust te laten komen kunt u het eigen dekentje of kussen meenemen, en natuurlijk de favoriete knuffel. Voer bovendien zo exact mogelijk hetzelfde slaapritueel uit als thuis, zo heeft u de meeste kans dat uw kind in slaap valt.

5. Cadeautjes. Het is niet altijd pedagogisch verantwoord om uw kind ‘om te kopen’ met een cadeautje. Maar tijdens een lange reis is het toch handig om deze achter de hand te hebben. In geval van nood kunt u uw zoon of dochter op dergelijke wijze afleiden.

6. Reispilletjes. Hebt u nog nooit met uw kind gevlogen, of weet u dat uw zoon/dochter vaak last heeft van reisziekte? Neem dan altijd reisziekte pilletjes mee van thuis. Veel vliegmaatschappijen bieden deze ook in het vliegtuig aan, maar reken hier niet op. Om uw kind rustiger te krijgen is het tevens mogelijk om kindival (homeopatisch) te geven.

7. Drinken. Het is belangrijk om tijdens het vliegen voldoende te drinken. Neem voor kleine kinderen hun eigen drinkbeker mee, en vraag of het vliegtuigpersoneel hier het drinken in doet. Drinken helpt voor baby’s ook tegen oorpijn bij het opstijgen of landen.

8. Lolly/Dropje. Is uw kind oud genoeg om een dropje of lolly te eten? Dan is het mogelijk om deze tijdens het landen in te zetten tegen oorpijn en een vervelend gevoel. Uit het raam kijken helpt bij vele kinderen eveneens.

9. Ik zie ik zie… Zijn uw kinderen tijdens de vlucht rusteloos, en blijven ze maar moeilijk stil zitten? Loop dan een stukje door het vliegtuig, en speel een spelletje ik zie ik zie… gegarandeerd dat ze daarna weer een tijdje stil zitten.

10. Entertainment. Veel vliegtuigen voor lange vluchten hebben tegenwoordig een persoonlijk entertainmentsysteem. Laat uw kind af en toe naar een filmpje kijken, of speel een spelletje. Zo gaat de tijd snel voorbij.

Hebt u nog meer tips voor het vliegen met kinderen? Wat zijn uw ervaringen? Laat het weten bij de comments. 

Eén reactie

  1. Vliegen met een baby was alleen voor de rijken die de extra bagage en een kinderhulp konden veroorloven. Zelfs nadat het vliegen goedkoper werd, bedachten vele ouders zich twee keer omwille van het vreemde voedsel, rare bacterien en ziektes, wat voldoende rede was om hun baby thuis te houden tot hun kind tenminste vijf jaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.