Global Youth Summit 5: De delegates

Geplaatst door

delegates3Zoals jullie weten was ik tijdens de Global Youth Summit niet alleen deelnemer, maar ook de afgevaardigde (delegate) voor Nederland. Jullie hebben in voorgaande artikelen al kunnen lezen wat dit inhield, en welke voorbereidingen hiervoor moesten worden gedaan. In deze blog vertel ik jullie wat alle delegates nu precies tijdens de GYS hebben gedaan en welke conclusies en acties hieruit volgen.

Op de GYS waren in totaal zo’n 45 delegates aanwezig uit ongeveer 35 verschillende landen. Helaas was er een groot aantal afgevaardigden uit Afrika en Azië die geen visum hadden gekregen. Dit betekende dat deze continenten enigszins ondervertegenwoordigd waren. Desalniettemin was het een gevarieerde groep, waarmee elke middag vergaderd werd.

sessionsTerwijl de rest van de deelnemers ’s middags deelnam aan diverse workshops, kwamen alle delegates bijeen voor zowel plenaire als continentale en interncontinentale sessies. Elke sessie begon met een bijbeltekst en een korte overdenking van één van de Young Anabaptists die de GYS georganiseerd hadden.

Daarna gingen we in het eerste deel van de middag in continentale groepen uit, waarbij aan de hand van enkele centrale vragen diverse thema’s werden besproken. Vervolgens deelden we ons op in intercontinentale groepen waar het thema verder werd uitgediept, waarbij de nadruk voornamelijk lag op de overeenkomsten en verschillen tussen de diverse continenten. Thema’s die hierbij centraal stonden waren achtereenvolgens: gifts, calling, sharing en receving.

workgroup2Persoonlijk vond ik de intercontinentale werkgroepen het leukst. Ik zat in een groepje met delegates uit onder andere India, Myanmar, Paraguay, Mexico en Canada. Een groep waarin gelukkig ook iedereen niet op zijn mond was gevallen, wat leidde tot levendige discussies. Zo hebben we onder andere gesproken over de problemen die wij tegenkomen in de kerk, maar ook wat de opdracht van de kerk – en dan met name de jongeren binnen de kerk – is in de huidige multiculturele samenleving.

Grappig was dat in bijna elk land dezelfde problemen aan de orde waren, zoals een intergenerationele kloof, of een dalende interesse onder de jongeren. Desondanks waren er ook vele verschillen, met name tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond in het idee van de opdracht van de kerk. Zo was men in het zuiden conservatiever en meer gericht op evangelisatie, waarbij men in het noorden juist meer aandacht besteedde aan hulpprojecten en het zoeken naar alternatieve werkvormen.

workgroup3In de Europese groep hebben we meer gesproken over onze persoonlijke verschillen in geloof en wat we van elkaar zouden kunnen leren. Ook hebben we gekeken naar hoe we het contact tussen de Europese jongeren zouden kunnen vergroten. Zo willen we onder andere aandacht besteden aan de Europese bijeenkomsten zoals de MERK, en ook doopsgezinde jongeren uit landen als Italië, Oekraïne en Engeland meer benaderen.

Uit alle sessies samen is naar voren gekomen dat wij – als jongeren – onzelf niet alleen als toekomst van de kerk zouden moeten zien, maar juist ook als het heden. Dit betekent dat we niet moeten stoppen met het aandragen van nieuwe ideeën, maar deze ook actief na moeten streven en moeten willen implementeren. Daarnaast blijkt ook dat regelmatig jongeren uit andere landen of continenten al een (deel)oplossing hebben voor een probleem dat ook bij een ander land speelt. Door regelmatig contact kunnen we deze met elkaar delen en zo meer oplossingsgericht werken. Een laatste conclusie is dat we allemaal ontzettend geïnspireerd werden door de internationale discussies en daarbij het besef van een wereldwijde gemeente. Dit willen we daarom als delegates ook verder uitdragen en uitleggen aan onze kerk en gemeente thuis.

Hiertoe werden we ook aangespoord door de huidige secretaris van het wereldcongres, César Garcia. Hij zei: “Never forget that while you need the wisdom of those older and more experienced than you, revolution starts with young people, Jesus was young. So were Jesus’ disciples. And they turned the world upside down.”

nomineesDaarnaast wordt uit de huidige groep delegates een nieuw bestuur van de Young Anabaptists gekozen. Uit elk continent zal een afgevaardigde worden aangeleverd, die dan de komende zes jaar zal werken aan de besproken punten en tevens de stem vormt van alle jongeren in het continent. Tijdens het congres hoorde ik –super leuk – dat ik de eerste genomineerde ben om Europa te representeren. De komende week zal ik horen of ik inderdaad gekozen wordt. Een ontzettende eer, maar ook ontzettend spannend wanneer dit het geval is. Ik houd jullie op de hoogte!

Hieronder nog enkele foto’s. Oh, en als jullie benieuwd zijn naar de Europese dienst: deze is volledig te vinden op Youtube via: https://www.youtube.com/watch?v=u7nIDlUPAOg (naast het openingsgebed, spreek ik aan het eind de zegen uit, en een korte overdenking beginnend bij 26:45).

judit en inmi delegates4 delegates5delegates2 delegates6 delegates7 P1000483 10998658_1111427745553266_5858827773639815304_n IMG_7784

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.