Global Youth Summit

Geplaatst door

delegateNa drie weken in Amerika en Canada ben ik weer terug in Nederland. De Global Youth Summit en het Mennonite World Congres zijn weer voorbij, en ook mijn weekje vakantie zit er op. Vanaf vandaag zullen er dan ook weer wat vaker nieuwe artikelen verschijnen, met natuurlijk een heleboel informatie over en ervaringen met het wereldcongres. Vandaag deel ik met jullie mijn algemene ervaringen met de GYS

Op donderdagmiddag stroomden de gebouwen van het Messiah College in Mechanicsburg, Pennsylvania, vol met Doopsgezinde jongeren tussen de 18 en 30 van over de hele wereld. Meer dan 500 jongeren, van alle continenten ontmoetten elkaar tijdens het inchecken en in de openbare ruimtes.

Vrijdagochtend begon het programma officieel, met een welkom en opening, en daarna de Europese dienst waar ik ook een bijdrage aan mocht leveren (hierover later meer). Daarna was het tijd voor sport en spel op het grasveld. ’s Middags werden de eerste workshoprondes voor alle deelnemers, en de eerste delegate vergaderingen voor alle afgevaardigden gehouden. Na het diner was het dan weer tijd voor een avonddienst, en daarna natuurlijk een avondprogramma met muziek, sport en gezelligheid. De volgende dagen volgden eenzelfde soort indeling.

11753694_10154069281674863_2946948710261087253_n

Waar de delegate vergaderingen, de diensten en de rest van het verplichte programma super interessant waren, heb ik echter het meest genoten van de willekeurige ontmoetingen tijdens het eten, tijdens het sporten of tijdens de open ruimtes tussendoor. Dit waren de momenten waarop je echt in contact kon komen met de andere jongeren, gesprekken kon voeren over je leven en het geloof. Gesprekken die soms alleen de oppervlakte aanraakten, maar die ook binnen vijf minuten tot een diepe discussie konden leiden.

Zo heb ik kennisgemaakt met een meisje van de Bruderhof – een Anabaptistische stroming ontstaan in Duitsland -, waarmee ik de verschillen in onze achtergrond heb besproken, maar ook lekker oppervlakkig heb gekletst tijdens het volleyballen. Daarnaast heb ik een heel open gesprek gehad met één van de jongens van de etnische Doopsgezinden uit Paraguay, over homoseksualiteit, scheiden en hertrouwen.

Hoewel ik van te voren wel wist dat doopsgezinden uit andere continenten niet zo inclusive waren in hun opvattingen, schrok ik in eerste instantie toch van de grote tegenstelling in onze ideeën over wat het betekent om doopsgezind te zijn met betrekking tot deze onderwerpen. Desondanks heb ik met deze jongen goed kunnen praten, waarbij we allebei onze mening konden onderbouwen en uitleggen. Deze open houding, de poging tot begrip, en de algemene eenheid in geloof die toch onder deze verschillen naar voren kwam, dat heeft op mij de meeste indruk gemaakt tijdens deze drie dagen.

feestje

Een ander mooi moment was tijdens het avondprogramma, waar de Nederlandse band het gezellig mocht maken. Waar in eerste instantie alleen de crazy dutch people helemaal uit hun dak gingen, terwijl de overige jongeren in een mengeling van verbazing en enige aarzeling toekeken, werd uiteindelijk tijdens het zingen van “I will survive’ iedereen meegesleept in een polonaise het gebouw door, waarna het feest helemaal losbrak. Fantastisch!

Tot slot vormde ook het einde van de Noord-Amerikaanse dienst voor mij een hoogtepunt. Om alle deelnemers te bedanken voor hun komst en een fijne tijd op het wereldcongres, of een goede terugreis te wensen, vormden alle Amerikanen/Canadezen een cirkel om de zaal en zongen ons vierstemmig Hymne 606 (Praise God from whom) toe. Daarna werden alle deelnemers uitgenodigd om ook in de kring te komen staan. De lichten werden gedempt en vervolgens zongen we samen Hosanna, in the highest, en werd het onze vader door ieder in zijn eigen taal uitgesproken. Een moment om nooit te vergeten.

anshikaDeze drie dagen vormden voor mij naast een verbreding van mijn kenniskring, ook een verdieping van begrip voor anderen en hun opvattingen. Ik kan wel zeggen dat ik in drie dagen enkele vrienden voor het leven heb gemaakt, maar ook meer heb geleerd dan dat ik soms in Nederland tijdens een maand doe. Ik kijk nu al uit naar het volgende congres over zes jaar!

PS. Hieronder zien jullie een filmpje met de highlights van de Global Youth Summit dat door de organisatie is gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.