Kindergebaren: Buiten en Spelen

Geplaatst door

Er zijn zo’n 1500 verschillende gebaren geschikt voor het werken met baby’s en kinderen. Vandaag deel ik weer twee nieuwe gebaren met jullie. Het gebaar voor buiten en het gebaar voor spelen. Beide gebaren zijn geschikt om zowel baby’s als kinderen aan te leren. Voor een baby zijn de gebaren geschikt om aan te geven wat hij of zij wil doen. Een peuter kan de gebaren gebruiken om een wens te verduidelijken, of om woorden te geven aan emoties. Wat de reden ook is voor het aanleren van kindergebaren, het verbetert de communicatie en zorgt voor een hechte band tussen ouder en kind. 

Voor het maken van het gebaar voor ‘buiten’ maak je ten eerste een wijs-gebaar. Dit betekent dat alleen de wijsvinger uitgestrekt is, de rest van de vingers en de duim zijn gebogen en gesloten. De wijsvinger beweeg je in een cirkel van je af. Op het plaatje staat aangegeven hoe deze beweging gaat. Een baby en ook kinderen tussen 1 en 2 zullen dit gebaar in eerste instantie met een kromme wijsvinger, of een vuist maken. Let op de beweging van de hand om het gebaar te detecteren.

Het kindergebaar voor spelen is voor kinderen erg leuk om te maken. Het gebaar wordt gemaakt met beide handen die je met open palmen van je afdraait. Houd de handen omhoog, en beweeg de handen naast je hoofd heen en weer. Dit gebaar wordt in sommige kringen ook begrepen als het gebaar voor applaus, dus houd hier rekening mee. Kinderen zullen bij dit gebaar over het algemeen met hun handen naast hun hoofd wapperen, waarbij open handen gesubstitueerd kunnen worden door vuisten.

Lees meer over de achtergrond van kindergebaren via deze link, of leer het gebaar voor mama en papa hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.