One day ~ Matisyahu

Geplaatst door

Het is zoals elke maandag weer tijd voor een nieuw lied. Vandaag niet van een christelijke muzikant, maar een reggaezanger uit Joods-Orthodoxe hoek. Ik heb het natuurlijk over Matisyahu, en vandaag vertel ik jullie iets meer over zijn lied One day. Een lied dat overigens ook gebruikt zal worden tijdens de Europese dienst op de Global Youth Summit van het wereldcongres!

Matisyahu werd geboren als Matthew Paul Miller in West Chester. Hij is van jongs af aan opgevoed als reconstructieve Jood, en werd hij in 2000 aanhanger van de chassidisch joodse stroming. Vanaf dit moment veranderde hij zijn leven volledig: droeg traditionele kleding, liet een baard staan en veranderde zijn (artiesten)naam in Matisyahu. Vanaf dit jaar startte hij ook met het schrijven van religieuze teksten die hij vervolgens op muziek zette. Tot op de dag van vandaag is Matisyahu een trouwe volgeling van het chassidische geloof.

De eerste wereldwijde hit van Matisyahu was in 2006 met het nummer King without a crown, dat ook in Nederland enige bekendheid kreeg al verscheen het nooit in de hitlijsten. Het lied One Day werd bekend toen het door de NBC was uitgekozen als themesong voor de aankondiging van de Olympische Spelen.

Het lied beschrijft dat Matisyahu gelooft dat hij op deze aarde is met een reden, en dat hoewel het soms lijkt alsof de wereld alleen maar tranen voortbrengt, we samen kunnen en moeten werken om de negativiteit om te draaien naar iets positiefs. Het refrein beschrijft een ideale wereld waarin mensen niet meer vechten, en samenwerken om vrede te krijgen zodat al onze kinderen samen kunnen spelen. Interessant is dat Matisyahu het nummer (eveneens) heeft uitgevoerd in samenwerking met Akon, die de islam aanhangt.

Het lied verbindt groepen mensen over culturen en geloofsverschillen heen. Met de andere representanten vanuit Europa heb ik er daarom voor gekozen om dit lied te laten horen aan het begin van de dienst. Een manier om verbondenheid te creëren met muziek, zonder hier al te veel de nadruk op te leggen.

Lees hier de volledige songtekst, of bekijk het filmpje hieronder (de bijbehorende clip is overigens ook prachtig).

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.