Voorbereidingen Global Youth Summit in volle gang

Geplaatst door

Deze zomer zal in Harrisburg, Pennsylvania het Mennonite World Congres (MWC) plaatsvinden. Dit is een groot zes-jaarlijks evenement waarbij doopsgezinden van over de hele wereld bij elkaar komen om samen te delen, te vieren, te leren, en te ontmoeten. Voorafgaand aan de week is er een speciaal jongerencongres, genaamd de Global Youth Summit. Deze zomer zal ik de representant zijn voor de Nederlandse doopsgezinden, en vandaag laat ik jullie iets van de voorbereidingen zien!

Voor de Global Youth Summit (vanaf nu afgekort als GYS) is er aan alle deelnemende landen gevraagd een representant aan te wijzen. Deze representanten zijn ten eerste verantwoordelijk voor het schrijven van een verslag over de situatie van de doopsgezinde jongeren in het eigen land, en moet daarnaast samen met de andere representanten van het continent een dienst voorbereiden voor het jongerencongres.

Voor mij betekende dit dat ik afgelopen augustus (een jaar voordat het congres eigenlijk begon) een enquête naar alle doopsgezinde jongeren die naar het congres gaan (zo’n 40!) heb gestuurd, met vragen over het hoofdthema: Called to share my gifts, our gifts. Daarnaast heb ik een overzicht gemaakt van jongeren in Nederland en situaties waar zij tegen aanlopen. Dit verslag zal tijdens de GYS besproken worden, evenals die van andere landen. Daarna zullen we in intercontinentale groepen uiteengaan om te kijken naar, en te leren van elkaars situatie. Het lijkt me nu al super interessant om zo te ontdekken waar jongeren over de hele wereld mee bezig zijn.

skype3

Afgelopen weekend was het dan tijd om de dienst voor te bereiden samen met de andere Europese representanten. Helaas was het voor mij niet mogelijk om naar Duitsland te reizen in verband met een preekdienst op zondag, dus bestond voor mij het weekend uit een heleboel skype-vergaderingen. Het was ontzettend leuk om eindelijk de mensen te leren kennen met wie ik deze zomer een heleboel tijd door ga brengen, en ook het voorbereiden van de dienst was erg tof!

We hebben er uiteindelijk voor gekozen om het hoofdthema (sharing gifts) van verschillende kanten en op basis van verschillende Bijbelteksten te bekijken, zodat we elk vijf minuten aan het woord komen. Deze stukjes overdenking zullen we afwisselen met liedjes uit Taizé, om de Europese eenheid en oecumene te benadrukken. Ik kan jullie nog niet precies vertellen wat mijn stukje wordt, maar een tipje van de sluier: het zal gaan over Johannes 4:1-26.

De komende tijd zal ik jullie regelmatig op de hoogte houden van de voorbereidingen voor de GYS en natuurlijk zullen achteraf verschillende blogs verschijnen over mijn ervaringen. Ook hoop ik tijdens de GYS en het wereldcongres enkele dagen te kunnen filmen, zodat jullie de sfeer kunnen proeven. Ik heb er in ieder geval al zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.