On Eagles Wings

Geplaatst door

Bij deze alweer zevende ‘muziek op maandag’ bespreek ik een lied dat oorspronkelijk is gecomponeerd door katholiek priester Michael Joncas. Hij schreef dit lied in 1975 voor de begrafenis van een vriend, en baseerde zijn tekst op Psalm 91 en Jesaja 40:31. Daarnaast wordt ook de tekst uit Deuteronomium 32:11 aan het lied verbonden.

Deze versie is gezongen door Josh Groban, een klassiek-modern zanger die met name bekend is geworden met het nummer ‘Don’t Give Up – You are Loved’. Hoewel zijn liederen vaak gaan over liefde en relaties, heeft hij ook diverse nummers gezongen die in eerste instantie een christelijke achtergrond hebben. Zo ook het lied on Eagles Wings.

In Amerika wordt het lied On Eagles Wings veelvuldig gebruikt in de zondagse erediensten, onder meer in de pinkstergemeentes, katholieke kerken en in de protestantse kerk. Daarnaast is het een veelgebruikt lied op begrafenissen, en is het vaak aangehaald in de eerste tijd na de aanval op de twin towers in 2001.

Het lied is echter niet alleen geschikt als nummer voor begrafenis diensten of het herinneren van overleden dierbaren. Het kan ook gebruikt worden als een korte overdenking in een lied. Het lied gaat tenslotte over de beschermende kracht van God, dat men dankzij hem niet meer bang hoeft te zijn voor honger, duisternis of wapens.

Persoonlijk ben ik van mening dat het lied zeer geschikt is om te gebruiken tijdens de kerkdienst. Het voordeel van dit lied is dat het de oudere generaties niet zal afschrikken omdat de melodie vrij rustig is, en makkelijk in het gehoor. Daarentegen staat dat het wel een moderner lied is dan veel liederen in het hedendaagse liedboek staan. Hierdoor zal het ook mogelijk de jongere generaties meer aanspreken. Laat me weten wat u van het lied vindt, en of u het wellicht een keer gaat gebruiken!

Klik hier voor de volledige tekst, en hier voor het youtubefilmpje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.