Maakt bidden gelukkig?

Geplaatst door

In de vorige entree op deze site ziet u een artikel over verschillende vormen van vasten, waarmee vandaag de dag aandacht wordt besteed aan de lijdenstijd. Diverse opties zoals het Daniël Dieet, 40 dagen duurzaamheid en product vasten (het laten staan van een enkel product) kwamen daar in naar voren. 

Zelf ben ik dit jaar ten eerste begonnen met het volgen van de facebookpagina genaamd ‘heilige herrie’. Dit is een project van Corjan Matsinger in samenwerking met Heny Schutte. Zij plaatsen gedurende de 40 dagentijd elke dag een poplied in combinatie met een tekst uit het leesrooster voor de vastentijd. Omdat ik zelf altijd bezig ben met popliederen in mijn dienst die betrekking hebben op de overdenking, vind ik het erg leuk te zien wat anderen mensen met eenzelfde idee daarmee doen. Meer over het project vindt u overigens hier.

Daarnaast ben ik vorig jaar begonnen met het toevoegen van een actie tijdens de vastenperiode. Vorig jaar bestond dit uit het elke dag versturen van een kaartje naar mensen uit de gemeente, vriendinnen en ook mensen die mij door anderen werden aangedragen. Dit jaar wilde ik wat anders gaan doen, en via twitter kwam ik het project Ignatiaans bidden tegen. Dit wordt ook wel de veertig dagen retraite genoemd. De volledige uitleg van het project vindt u hier, maar het komt erop neer, dat deelnemers elke dag een mail krijgen met een bijbeltekst, gebedsopties, compleet uitgewerkt gebed, citaat en podcast. Daarnaast is het mogelijk om in kleine groepen bij elkaar te komen om daarmee aan de slag te gaan.

Omdat ik zelf een soort van knipperlicht relatie heb met bidden, leek het me erg leuk om dit project te gaan volgen. Hoewel ik enthousiast (op de tweede dag van het project) begon, bleek echter al snel dat dit project niet voor mij is weggelegd. Het kost me te veel tijd, ik kan er mijn aandacht niet bijhouden, en ik ga soms over mijn nek van de – in mijn opinie – soms zweverige teksten die als voorbeeld worden geboden. Ik heb het dan ook al snel opgegeven.

Toen ik zocht naar een thema voor de blog van vandaag, kwam ik echter een artikel tegen op het Christelijk Informatie Platform (www.cip.nl) genaamd “Biddende mensen zitten beter in hun vel”. Het artikel bespreekt een lezingenserie van wetenschapper André Aleman waarin hij uitlegt waarom hij gelooft dat mensen meer zijn dan hun brein. Hij gaat hier in tegen de theorieën van reductionisten als Dick Swaab, die een immateriële laag buiten het (materiële) brein ontkennen.

Naast dat Aleman gelooft dat we meer zijn dan ons brein, en dat God niet perse een creatie hoeft te zijn van ons brein, beaamt hij bovendien dat biddende mensen beter in hun vel zitten. Hij stelt hierbij dat bidden dezelfde hersengebieden aanspreekt als bij mindfulness, wat leidt tot een gelijkmatiger om kunnen gaan met obstakels in het leven. Bidden maakt dan in die zin mensen dus gelukkiger

Hoewel ik over het algemeen prima tevreden ben met mijn leven is wat extra geluk en zen natuurlijk nooit weg… misschien moet ik dan toch nog maar voor een tweede keer vol enthousiasme beginnen aan het veertigdagenproject Ignatiaans bidden.

Wie weet wat het me oplevert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.