Een weekje lekenpreken

Geplaatst door

Week 12
Nu zoveel mensen het interview over mijn bijbaantje als lekenpreker hebben gelezen, krijg ik vaker vragen hoe dat dan precies gaat: “zo’n dienst voorbereiden”. Daarom vandaag een fotoblog waarin ik laat zien wat ik precies doe als voorbereiding voor een kerkdienst. Kijken jullie mee?

Foto 1: Teksten kiezen

Voordat je ook maar iets kan doen voor een dienst, moet je een tekst of thema hebben. Deze week ben ik begonnen aan mijn dienst voor Palmpasen. Hoewel de teksten voor palmpasen vrijwel vastliggen, maakt het voor een thema wel uit voor welk evangelie je kiest. Zelf kies ik over het algemeen voor de tekst die in het Oecumenisch leesrooster staat. De teksten die hierin gegeven worden variëren per jaar, waardoor je niet blijft hangen bij een enkele favoriete tekst.

Voor de komende palmpasen heb ik uit de diverse teksten in het leesrooster gekozen voor de tekst over de intocht in Jeruzalem (dit jaar Matteüs 21:1-12), en deze gekoppeld aan Jesaja 50:4-7 die eveneens in het leesrooster stond.

Voor algemene diensten komt het ook wel voor dat ik spreek over een actueel thema en hier Bijbelteksten bij zoek, of dat ik mijn dienst baseer op een bijbelvers dat ik in één of ander boek heb gelezen en wat mijn aansprak.

Foto 2: Boodschap bepalen

Voor mij geldt dat ik niet verder kan met mijn dienst voordat ik bepaald heb wat de uiteindelijke boodschap van mijn dienst is. Hierop kan ik dan de liederen baseren, en ook het poplied dat ik tijdens de dienst laat horen. Voor de komende palmpasen dienst heb ik op basis van de tekst uit Matteüs gekozen voor het thema ‘de zachtmoedige koning’. Waarbij de kracht van de zachtmoedige koning centraal staat.

Foto 3: Popliedje kiezen

Dan komt het leukste deel. Ik kies altijd een poplied dat qua boodschap aansluit op de boodschap van mijn dienst, of hier nog een extra perspectief aan toevoegt. Ik denk dat een lied een extra dimensie aan de boodschap kan toevoegen, of soms nog meer indruk maakt dan mijn preek haha. Het is bij de keuze van het lied altijd wel belangrijk rekening te houden met het publiek. Vaak spreek ik voor een grote groep 80plussers, dus die geef ik geen hardrock of hiphop liederen. Komende zondag spreek ik in Zwolle, waar ook wat jonger publiek komt, en heb ik gekozen voor het lied Proof of Your Love van For King and Country. Voor tijdens de dienst probeer ik altijd de tekst van de liederen op papier te hebben voor alle gemeenteleden, waarbij ik Engelse liedjes vertaal.

Foto 4: Liederen uitzoeken

Vervolgens is het tijd om de gezongen liederen te kiezen. Ik hou zelf van alternatieve liedjes uit tussentijds, de Ionabundel of liederen uit de Schoorlbundel. Helaas kennen de meeste gemeentes deze liederen niet. Dit betekent dat ik voornamelijk liederen uit het Liedboek moet kiezen. Gelukkig staan in het nieuwe liedboek een heleboel nieuwe liederen, waarmee ik goed uit de voeten kan en welke ook door de meeste gemeentes graag gezongen worden. Voor aanstaande zondag heb ik onder andere gekozen voor lied 704 (Dank, Dank nu allen God), en lied 105E (Bless the Lord).

Foto 5: Preek schrijven

Als ik dan de basisstructuur voor mijn dienst klaar heb (ik maak sowieso gebruik van een standaard orde van dienst), dan is het tijd voor het grootste deel van het werk: het schrijven van de overdenking. Vaak heb ik tijdens de voorbereiding al verschillende zinsneden uit liedjes opgeschreven, en natuurlijk staat mijn boodschap centraal. Verder heb ik een hele stapel naslagboeken waar ik informatie uit kan halen.

Om het voor de gemeente makkelijk te maken, gebruik ik aan het begin van mijn overdenking vaak een persoonlijke anekdote of een verhaal met een moraal als introductie van het thema. Daarna geef ik een achtergrond bij de Bijbelteksten, en verweef ik deze vervolgens met mijn thema.

Vaak probeer ik tijdens mijn overdenking toe te werken naar een opdracht voor de mensen, waarmee ze praktisch aan de slag kunnen. Daarom geef ik vaak voorbeelden of opties hoe mijn boodschap in praktijk kan worden gebracht. Aan het einde zorg ik meestal voor een gedicht of een quote van een beroemd persoon om mijn boodschap meer kracht bij te zetten. Dit kan ook bestaan uit een stuk uit het gekozen poplied. En voila.. de overdenking is klaar.

Foto 6: Laatste check, en uitwerking orde van dienst

De dag voor de dienst doe ik vaak nog een laatste check op de overdenking en werk ik de hele dienst woord voor woord uit. Dit doe ik om te voorkomen dat ik tijdens de dienst plotseling met een mond vol tanden sta. Het enige deel van de dienst dat ik nog wel eens open laat zijn de gebeden, hoewel ik ook vaak gebeden van te voren schrijf, of kies uit een groot bestand met voorgeschreven gebeden. Zeker als ik over een bepaald thema spreek komt dit bestand goed van pas.

Foto 7: De dienst

Op de zondagochtend ben ik vaak nog zenuwachtig voor de dienst zelf. Daarom is het dan tijd voor een klein ontbijt, en daarna op naar de plaats van bestemming. Daar zet ik alles klaar, zoals mijn boxjes en laptop voor het poplied, en bespreek ik bepaalde details met de kerkenraad. Zo weet ik zeker dat op het moment dat de dienst begint alles goed is geregeld.

En dat was mijn weekje lekenpreken, tijd voor het voorbereiden van de paasdienst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.