Christelijke muziek: Saai of Swingend?

Geplaatst door

Ik heb het al eens eerder in mijn blog genoemd, en ook de trouwe bezoekers van de site zullen dit weten: ik ben een ontzettende muziekfan. Of ik nu aan het sporten, werken of afwassen ben, er staat eigenlijk non stop muziek aan. Omdat ik altijd wel geïnteresseerd ben in het ontdekken van nieuwe muziek, ben ik me een aantal jaar terug gaan verdiepen in christelijke popmuziek. Dergelijke muziek zou dan niet alleen leuk zijn om naar te luisteren, het heeft bovendien vaak een mooie boodschap.

Destijds werd ik in deze zoektocht geholpen door mijn neef, die me een dvd gaf met daarop albums van zo’n vijftig christelijke groepen. Van te voren verwachtte ik voornamelijk van die zeurderige muziek te horen, waarbij het klinkt alsof de zangers met name snel van het podium willen om naar het toilet te gaan, maar dat bleek mee te vallen. Vandaag lezen jullie in mijn blog een kleine recensie van een aantal van deze artiesten en geef ik jullie een lijstje met mijn persoonlijke favorieten.

Hillsong
Wanneer je het hebt over christelijke muziek dan moet natuurlijk Hillsong United genoemd worden. Deze overbekende christelijke band is opgericht in Sydney, en is verbonden aan de Hillsong kerk. Hun muziek valt binnen het christelijke rock- en praisegenre. Waarbij voornamelijk de worship (aanbidding) naar voren komt. Het doel van de band was om tijdens de kerkdienst eigentijdse muziek te bieden aan christelijke jongeren, en om het evangelie van Jezus te verkondigen aan niet-gelovigen. Een voorbeeld van deze worship muziek vindt uhier. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van deze stijl. Er zit mijns inziens te weinig beat achter, en blijft vaak een beetje binnen voorspelbare melodietjes hangen. Desondanks zijn er natuurlijk heel veel jongeren die wel erg enthousiast worden van de band.

KJ-52
In de tijd dat ik begon met het onderzoeken van christelijke artiesten was ik redelijk into hiphop en R&B stijlen. Daarom is en blijft één van mijn favoriete zangers KJ-52, ook wel bekend als Jonah Kirsten Sorrentino. Hij heeft zijn artiestennaam gebaseerd op de verdeling van de broden en vissen uit Mattheus 14, de verzen 13-21. Hoewel hij waarschijnlijk niet echt bekend is onder het standaard hiphop publiek, heeft KJ-52 heel wat muziekprijzen gewonnen. Zo kreeg hij in 2006, 2007 en 2010 een award voor het beste hiphopalbum. Zelf vind ik zijn muziek heel erg fijn, omdat de rapmuziek vaak wordt verbonden aan mooie melodieën. Bovendien hebben zijn nummers altijd een sterke tekst, zoals bijvoorbeeld het nummer Cry no More.

Casting Crowns
Op de gekregen DVD stond tevens het tweede album van de Casting Crowns, Lifesong. Deze Amerikaanse christelijke rockband is in 1999 gestart als klein bandje van de jongerengroep van de First Baptist Church in Daytona Beach. Met behulp van de jongerenwerker en tevens leadzanger Mark Hall is het bandje uitgegroeid tot de huidige samenstelling van zeven bandleden. In 2003 bracht de Casting Crowns haar eerste album uit. De meest bekende liederen van de Casting Crowns zijn onder andere Who Am I, en Praise you in this storm. Zelf vind ik deze muziek met name leuk vanwege de upbeat tempo’s, terwijl het nog steeds mogelijk blijft de muziek te draaien in een gemeente met veel oudere leden.

Owl City
De synthpopgroep Owl City is het ‘uit de hand gelopen project’ van Adam Young uit het Amerikaanse stadje Owatonna in Minnesota. Hoewel Owl City met name bekend is geworden vanwege de uitgebrachte mainstream nummers als hot air balloon en fireflies, heeft Adam Young ook veel met het Christelijk geloof. Hij schrijft dan ook altijd nummers met een boodschap, bijvoorbeeld dat je altijd hoop moet blijven houden in deze wereld. Bekende Christelijke nummers die door Owl City zijn uitgebracht zijn onder andere in Christ alone enShooting Star. Persoonlijk ben ik redelijk fan van de muziek, met name vanwege de pakkende melodieën. De boodschap achter de liederen spreekt met niet altijd evenveel aan, maar er zitten zeker mooie stukken tekst tussen.

For King and Country
Nog een laatste favoriet uit het buitenland is de band For King and Country. De band bestaat uit de Australisch-Amerikaanse broers Joel en Luke. Zij werden in 2012 door Billboard getipt als ‘New artist to watch’ en worden geroemd om hun upbeat tempo liedjes met sterke liedteksten. Zelf zeggen zij het volgende over muziek: “The power of music can impact our mood, emotions, our day. But when you merge the strength of music with the heart, hope and passion of the Gospel… it has the ultimate power not only to change someone’s day, but to impact them for eternity.” Mijn favoriete nummers zijn: Proof of your Love, Crave, en Without You.

Typhoon
Natuurlijk zijn er ook in Nederland bekende Christelijke groepen, zoals Trinity, InSalvation en Pearl Jozefszoon. Minder bekend is dat de muziek van Typhoon ook binnen deze categorie gezet kan worden, ook al schrijft hij niet alleen over het geloof. Typhoon stelt zelf dat hij niet perse een christen met dogma’s is, maar dat hij gelooft dat God liefde is, zonder de menselijke eigenschappen die wij hem toebedelen. Een voorbeeld van een lied van Typhoon dat gericht is op het geloof is het nummer Hierheen adem, dat hij samen met Karsu ten gehore bracht bij in Vuur en Vlam. Het lied is gebaseerd op een tekst van Huub Oosterhuis. De muziek van Typhoon vind ik niet altijd even mooi, maar de samenwerking met Karsu vind ik persoonlijk wel erg mooi.

Group 1 Crew
Tot slot deel ik dan met jullie nog een persoonlijke favoriet, en dat is de muziek van Group 1 Crew. Deze groep begon als een eenmansband van Jose (Manwell) Reyes, die al snel werd ondersteund door Blanca Callahan, Ben Callahan en Pablo Villatoro. In 2005 brachten zij hun debuut single Can’t Go On uit. Al snel werd deze single gevolgd door een studio Album genaamd Group 1 Crew. Hun tweede album Ordinary dreamers verscheen een jaar later. De groep is onder het brede publiek bekend geworden doordat het lied Forgive Me gebruikt werd voor een aflevering van One Tree Hill. Zelf vind ik de nummers Keys to the Kingdom en Movin ook erg mooi.

Uit het bovenstaande blijkt dat Christelijke muziek dus zeker niet saai of zeurderig hoeft te zijn, al is het soms even zoeken naar de juiste artiest. Wanneer je bijvoorbeeld houdt van wat hardere muziek, dan kun je ook luisteren naar RED of Sent By Ravens. Voor meer gospelachtige muziek ben je bijvoorbeeld bij CeCe Adams of Donnie McClurkin aan het juiste adres. Hebben jullie een favoriete christelijke zanger(es) of band? Laat het weten in een reactie! smiley

2 reacties

  1. Goeie blog, hoewel er nog heel veel christelijke muziek bij kan ;). Goeie smaak heb je, een leuk dat je Typhoon noemt (daardoor kwam ik hier). Check eens (heel divers) John Elefante, Lecrae, Worship Central, Planetshakers, Skillet, Chris Rice, HB, Salvador. Even snel wat persoonlijke favorieten 🙂

    1. Bedankt voor de suggesties! Ik ga zeker even luisteren, en wie weet binnenkort dan deel 2 van de blog ;). Check ook elke maandag mijn site voor weer een nieuwe (meestal christelijke) artiest met één van m’n favoriete liedjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.