This land is mine ~ Andy Williams

Geplaatst door

De allereerste muziek op maandag gaat over een lied gezongen door Andy Williams, genaamd This Land is Mine. Het lied staat – in oorspronkelijk versie – ook wel bekend als de themesong van de oorlogsfilm Exodus. Hoewel het lied in eerste instantie was geschreven voor deze film, waarbij de songtekst slaat op de gebeurtenissen uit de film, is het in 2012 gebruikt in satirische versie door Nina Paley over de situatie in Israel en Palestina .

Zelf heb ik dit lied gebruikt als ondersteuning voor mijn overdenking genaamd ‘de vreemdeling’. Met het huidige geweld in de wereld, en de politieke reactie vanuit heel het westen, vond ik het tijd om eens aandacht te besteden aan wat de bijbel precies zegt over het begrip ‘de vreemdeling’ en hoe wij hier in de praktijk mee om kunnen gaan. Het lied ondersteunde deze overdenking, omdat het (hoewel overdreven) benadrukt hoe de meeste mensen met hun bezittingen (of in dit geval land) omgaan. Waarbij in dit geval nog wordt gesteld dat het van hen is, omdat God het aan hen heeft gegeven.

This Land is Mine
God gave this land to me
This brave and ancient land to me

In het lied wordt bovendien aangegeven dat degene die de tekst uitspreekt, bereid is om met Gods hulp desnoods te vechten voor dat land, om het te verkrijgen of te behouden.

Tho’I am just a man
When you are by my side
With the help of God
I know I can be strong
To make this land our home
If I must fight, I’ll fight.
To make this land our home
Until I die, this land is mine.

Wie of wat welk land nu van God heeft gekregen, ik denk niet dat het Zijn bedoeling is geweest dat mensen om een stuk land gaan vechten. Juist niet. Overal in de bijbel vinden we dat het land ons gegeven is, om goed voor te zorgen, om in vrede op samen te leven met onze naasten, die we lief moeten hebben als onszelf.

Daarnaast vinden we dat ook wij maar leven op een stuk grond dat ons is gegeven, zoals staat in 1 Kronieken 29 vers 15: Jullie zijn zelf vreemdelingen op deze aarde. Onze bezittingen, onze grond moeten wij dan ook zonder protesteren met elkaar zien te delen.

Bent u het hiermee eens? Denkt u dat deze boodschap inderdaad naar voren komt in de Bijbel? Of kunt u zich ook (deels) vereenzelvigen met de tekst van het lied? Laat het weten in een reactie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.