Gabriella’s Song

Geplaatst door

Ik weet niet of u ooit naar de film Sa som i himmlen (as it is in heaven) heeft gekeken? De film beschrijft de terugkeer van Daniël Daréus, een bekende dirigent, naar zijn geboortedorp, waarbij hij  verwikkeld raakt in de dagelijkse beslommeringen van de leden van het dorpskoor. 

De film gaat over geluk, jaloezie, liefde, en de zoektocht naar innerlijke waarde en passie.Deze vrijheid van persoonlijkheid en jezelf zijn, komt samen in het lied dat het dorpskoor ten gehore brengt op een concours. De centrale tekst hierin is:

 Ik wil voelen dat ik leef
al de tijd die ik heb
zal ik leven, zoals IK wil
wil ik voelen dat ik leef,
in de wetenschap dat ik goed genoeg was

Dit lied, genaamd Gabriella’s song, is gecomponeerd door Stefan Nilsson. Hij ontving hiervoor in 2005 een nominatie voor beste componist op het Europees Filmfestival. Het wordt gezongen door Helen Sjöholm, één van Zweden’s bekendste zangeressen. De film als geheel werd voor de Oscars in 2005 genomineerd voor Beste Buitenlandse film.

Persoonlijk ben ik voornamelijk fan van de tekst van het lied, naast dat het natuurlijk een zeer mooie melodie heeft. De poëtische tekst, en de achterliggende gedachte van eigenwaarde, zelfvertrouwen en het zijn van jezelf, hebben voor mij regelmatig de inspiratie gevormd voor een nieuwe dag vol goede moed.

Het lied is niet per direct geschikt als lied tijdens een kerkdienst, maar kan wel gekoppeld worden aan een persoonlijk gesprek, of een praatgroep in kleiner verband. Hieronder vindt u de Nederlandse vertaling van de oorspronkelijk Zweedse tekst,  als u hier klikt gaat u naar het youtube filmpje.

Gabriella’s Lied
Vanaf nu is mijn leven van mij
ik heb maar zo’n korte tijd op deze aarde gekregen
en mijn verlangen heeft me hier gebracht.
Met alles wat mij ontbrak, en wat ik heb gekregen

Het is in ieder geval de weg die ik verkoos
Mijn vertrouwen was eindeloos,
en toonde mij een klein stukje
van de hemel die ik nooit vond.

Ik wil voelen dat ik leef
al de tijd die ik heb
zal ik leven, zoals IK wil
wil ik voelen dat ik leef,
in de wetenschap dat ik goed genoeg was

Ik ben nooit vergeten wie ik was
Ik heb het slechts in me laten slapen
Misschien had ik nooit een keuze –
behalve dan de wil om te leven.

Ik wil gelukkig leven,
Omdat ik ben wie ik ben.
Sterk en vrij kunnen zijn
zien hoe de nacht de dag tegemoet gaat.

En de hemel waarvan ik geloofde dat die er was
zal ik daar ergens vinden.
Ik wil voelen dat ik mijn leven geleefd heb
zoals ik wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.